Ο Μίκης Θεοδωράκης και οι φίλοι του στην Κρήτη

Αρχή Ημερολόγιο Τα νέα του 2005 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΤΟ 2005

ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΟ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΤΟ 2005

E-mail Εκτύπωση
Share

Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ "ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ"

Μίκης ΘεοδωράκηςΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ «Διάλογος των πολιτισμών» του ρωσικού μη κυβερνητικού ιδρύματος του Ανδρέα Πρωτόκλητου και του Κέντρου Εθνικής Δόξας της Ρωσίας απονεμήθηκε στον Μίκη Θεοδωράκη από αντιπροσωπεία των δύο ιδρυμάτων στα Χανιά στις 31 Ιουλίου.

Η τελετή βράβευσης έγινε στο Εθνικό Στάδιο Χανίων την Κυριακή 31/7/2005 ώρα 9μ.μ. Η Ρώσικη αντιπροσωπεία επέδωσε το βραβείο στον Μίκη Θεοδωράκη στη μεγάλη γιορτή, μπροστά στους χιλιάδες φίλους του και πριν από την έναρξη της Συναυλίας.

Στην Ρωσική αντιπροσωπία συμμετείχαν ο V. YAKUNIN - Πρόεδρος του Κηδεμονικού Συμβουλίου του Κέντρου Εθνικής Δόξας Ρωσίας, Πρόεδρος των Ρώσικων Σιδηροδρόμων, ο Α. MELNIK - Πρόεδρος του Κέντρου Εθνικής Δόξας Ρωσίας και του Ιδρύματος του Ανδρέα Πρωτόκλητου, ο S. SHCHEBLYGIN - Βουλευτής της 'Ανω Βουλής της Ρωσίας, ο O. ATKOV - κοσμοναύτης, τιμημένος με το μετάλλιο του «Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης», καθηγητής και ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Andrey VDOVIN.

 

Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ UNESCO

Μίκης ΘεοδωράκηςΣτον Μίκη Θεοδωράκη απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο 2005 για τη Μουσική, του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσικής και της UNESCO. Η τελετή απονομής έγινε σε μια λαμπρή τελετή στο ιστορικό δημαρχείο της πόλης του Καρλομάγνου στην γερμανική πόλη Ααχεν στις 4 Νοεμβρίου. Ο οικουμενικός Μίκης και η Μαρία Φαραντούρη, που ερμήνευσε τα τραγούδια του, αποθεώθηκαν.

Ο Μίκης Θεοδωράκης επελέγη ανάμεσα σε σαράντα συνυποψήφιους συναδέλφους του και η πρόκρισή του αποτελεί, όπως επισημαίνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσικής, «κορυφαία αναγνώριση της αξίας του σε παγκόσμιο επίπεδο». Της επιτροπής που εξέτασε τις υποψηφιότητες προήδρευε ο πρέσβης του Κονγκό στη Γαλλία και πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής πολιτισμού της UNESCO, Ενρί Λοπές και μετείχαν ο διευθυντής μουσικής στο «Ραντιό Φρανς», Ζακ Ταντί, η διευθύντρια του πολιτιστικού ινστιτούτου της Σλοβακίας στο Παρίσι, Βιέρα Πολακοβίκοβα, και η Τερέζα Βάγκνερ, εκπρόσωπος του γενικού διευθυντή της UNESCO, Κοϊχίρο Ματσούρα.

Το βραβείο θεσπίστηκε το 1975 με πρωτοβουλία του Γεχούντι Μενουχίν ώστε να τιμώνται οι μουσικοί που οι δραστηριότητές τους συνέβαλαν στην ανάπτυξη της μουσικής και υπηρέτησαν την ειρήνη, την κατανόηση ανάμεσα στους λαούς, τη διεθνή συνεργασία και γενικά τις αξίες που διακηρύσσονται στον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της UNESCO. Από τους κατά καιρούς αποδέκτες του βραβείου (που περιλαμβάνει δίπλωμα, μετάλλιο της UNESCO και σημαντικό χρηματικό ποσό), και οι Ντ. Σοστακόβιτς, Λ. Μπερνστάιν, Χ. Φ. Κάραγιαν, Σ. Εβόρα, Μπ. Γκούντμαν, Μ. Σόζα, Σ. Ρίχτερ.

 

Το Λουξεμβούργο τιμά το Μίκη Θεοδωράκη

Με το παράσημο Grand Officier του Τάγματος της Τιμής του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, τιμήθηκε στις 23-11-2005 στην πρεσβεία του Λουξεμβούργου στην Αθήνα, ο Μίκης Θεοδωράκης. Τον πανηγυρικό εκφώνησε ο διακεκριμένος μελετητής και βιογράφος της ζωής και του έργου του Μίκη Θεοδωράκη, καθηγητής Γκυ Βάγκνερ, πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μίκης Θεοδωράκης "FILIKI".

 

Διάλογοι & Διαλογισμοί

Ομιλίες & Κείμενα

Διεθνές Συνέδριο

"εκ βαθέων"

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ