Ο Μίκης Θεοδωράκης και οι φίλοι του στην Κρήτη

Αρχή Ημερολόγιο Τα νέα του 2006 ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - ΙΣΤΟΡΙΕΣ

E-mail Εκτύπωση
Share

Μίκης ΘεοδωράκηςΓιατί έγινε και τι περιλαμβάνει

Από την Εισαγωγή

Οι ανάγκες διοργάνωσης των εκδηλώσεων για τα 80 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, μας έδωσαν την αφορμή να σκύψουμε με προσοχή πάνω στο έργο του. Τότε ανακαλύψαμε, ότι οι γνώσεις μας, τόσο για τη ζωή του όσο και για την καλλιτεχνική του παραγωγή, είναι πολύ περιορισμένες και ότι η βιογραφία του αποτελεί μια πολύτιμη πηγή γνώσης, όχι μόνο για το προσωπικό του έργο αλλά και για την ιστορία και τον πολιτισμό της νεώτερης Ελλάδας. Ταυτόχρονα, ανακαλύψαμε ότι είναι ένας εξαιρετικός αφηγητής και ότι οι ιστορίες του «μοιάζουν με παραμύθια», τα οποία πάντα αρέσουν στα παιδιά. Από τη στιγμή εκείνη, ξεκίνησε μια δημιουργική περιπέτεια που είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή του υλικού που έχετε σήμερα στα χέρια σας.

Σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι:
1. Η εξοικείωση των παιδιών και των νέων, που βρίσκονται στην ηλικία που διαμορφώνουν τα προσωπικά τους κριτήρια, με τη μουσική και το λόγο του συνθέτη, ο οποίος νοηματοδοτεί τις δημιουργίες του με βάση τις αξίες που καθόρισαν τη ζωή του.

2. Η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας των ίδιων των παιδιών, μέσα από την ανακάλυψη της χαράς της δημιουργίας αλλά και από τη συνειδητοποίηση της προσπάθειας που απαιτεί η δημιουργική δραστηριότητα κάθε ανθρώπου, ακόμη κι αν αυτός είναι χαρισματικός όπως ο Μίκης Θεοδωράκης.

3. Η δημιουργία ερεθισμάτων για:

 • Την προσέγγιση της σύγχρονης ιστορίας του τόπου, των παραδόσεων και του πολιτισμού του, μέσω της ζωντανής μαρτυρίας ενός ανθρώπου που βίωσε και διαμόρφωσε τα γεγονότα.
 • Τη γνωριμία με διάφορα είδη μουσικής (συμφωνική, έντεχνη, λαϊκή, κ.λ.π.), με σπουδαίους συνθέτες και ερμηνευτές από όλο τον κόσμο που εξέφρασαν αυθεντικά τις προηγούμενες γενιές.
 • Τη γνωριμία με τους στίχους σπουδαίων Ελλήνων και ξένων ποιητών και τέλος

4. Η έναρξη ενός διαλόγου στα σχολεία για τα κίνητρα που έχουν οι σημερινοί νέοι, σε μια εποχή κατ΄ εξοχήν αντιπνευματική, ν΄ αναπτύξουν τα δικά τους πνευματικά ενδιαφέροντα και ν' ανοίξουν τα δικά τους φτερά.

  Το εκπαιδευτικό υλικό αποτελείται από ένα βιβλίο που περιέχει ένα διπλό ηχητικό, ψηφιακό δίσκο (CD). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται σήμερα στα σχολεία αλλά και στην ίδια τη διαδικασία μάθησης.

  To CD περιλαμβάνει προσωπικές ΙΣΤΟΡΙΕΣ του Μίκη Θεοδωράκη, τις οποίες αφηγείται ο ηθοποιός Αλέξανδρος Λογοθέτης, και οι οποίες συνοδεύονται από αντιπροσωπευτικά μουσικά δείγματα από το πολύπλευροέργο του συνθέτη αλλά και από αποσπάσματα μουσικών έργων που επηρέασαν αποφασιστικά τη μουσική του πορεία. Κατευθυντήριο άξονα για τη δόμηση του υλικού αποτέλεσαν οι ΙΣΤΟΡΙΕΣ που προέρχονται από βιογραφικά ή αυτοβιογραφικά βιβλία του Μίκη Θεοδωράκη. Το ίδιο το περιεχόμενο της αφήγησης οδήγησε στην επιλογή της μουσικής η οποία έρχεται να συμπληρώσει, να φωτίσει ή να σχολιάσει το λόγο που προηγείται, ενώ ταυτόχρονα ο λόγος νοηματοδοτεί το έργο.

  Η αφήγηση δεν ακολουθεί πάντα μια αυστηρή χρονολογική σειρά, καθώς η θεματική εναλλαγή δίνει μεγαλύτερη ζωντάνια και ενδιαφέρον στο υλικό, ενώ η σειρά που ακούγονται τα μουσικά μέρη δεν έχει καμιά αντιστοιχία με το χρόνο σύνθεσης ή ηχογράφησής τους.

  Η αφήγηση και η μουσική που την ακολουθεί, αποτελούν κατά κανόνα μια ενότητα. Κάθε ενότητα (πρόζας και μουσικής) έχει μια σχετική αυτονομία κι έτσι μπορεί να απομονωθεί από το υπόλοιπο ηχητικό υλικό για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους, κάθε φορά, διδακτικούς στόχους.

  Η δημιουργία ενός ηχητικού CD και όχι ενός DVD που θα περιείχε και οπτικό υλικό, θεωρήθηκε καταλληλότερη για δύο λόγους:

  Πρώτον, διότι ταιριάζει με τη φύση της καλλιτεχνικής δημιουργίας την οποία προσεγγίζει -καθώς η

  ίδια η μουσική είναι «η τέχνη των ήχων» και δεύτερον, διότι δεν δεσμεύει τη φαντασία των παιδιών, τα οποία μπορούν ελεύθερα να δημιουργήσουν τις δικές τους εικόνες.

  Το βιβλίο περιλαμβάνει:

  1. Ενδεικτικές προτάσεις για τη χρήση του υλικού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  2. Βιογραφικό σημείωμα του Μίκη Θεοδωράκη.
  3. Ενημερωτικό υλικό για όλα τα γεγονότα, ιστορικά, πολιτικά, πολιτιστικά, ελληνικά και παγκόσμια και επεξηγήσεις των μουσικών όρων στους οποίους γίνεται αναφορά στο CD. Περιλαμβάνει επίσης, τους στίχους των τραγουδιών (με την ορθογραφία και τον τονισμό του πρωτότυπου), τα βιογραφικά των συντελεστών και τα στοιχεία παραγωγής των μουσικών έργων που ακούγονται καθώς και σχόλια του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη και μελετητών του έργου του. (Η καταχώρηση των στοιχείων αυτών ακολουθεί τη σειρά με την οποία ακούγονται. Επειδή ορισμένοι όροι ή συντελεστές επαναλαμβάνονται, η καταχώρηση γίνεται μόνο την πρώτη φορά. Στα ευρετήρια που ακολουθούν υπάρχει παραπομπή στις σχετικές σελίδες.)
  4. Φωτογραφίες και άλλο οπτικό υλικό.
  5. Τις πηγές απ΄ όπου αντλήθηκαν τα παραπάνω πληροφοριακά στοιχεία, σχετική βιβλιογραφία και κατάλογο ιστοσελίδων, στις οποίες μπορούν να ανατρέξουν όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερη ενημέρωση.

  Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων


  Το Εκαιδευτικό υλικό Μίκης Θεοδωράκης - Ιστορίες θα διανεμηθεί σ' όλα τα σχολεία της Κρήτης με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρόνιάς. Δεχόμαστε πάρα πολλές αιτήσεις απ' όλη την Ελλάδα να τους διαθέσομε το υλικό. Δυστυχώς δεν μπορούμε γιατί ο σκοπός είναι μόνο εκπαιδευτικός και ο αριθμός των αντιτύπων όσος με τα σχολεία της Κρήτης.

  Για όσους ενδιαφέρονται δίνουμε σε τμήματα το βοήθημα σε μορφή .pdf
  Μίκης Θεοδωράκης - Ιστορίες

  Τμήμα Ι
  Τμήμα ΙI
  Τμήμα ΙII
  Τμήμα ΙV
  Τμήμα V
   

  Διάλογοι & Διαλογισμοί

  Ομιλίες & Κείμενα

  Διεθνές Συνέδριο

  "εκ βαθέων"

  ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ