Ο Μίκης Θεοδωράκης και οι φίλοι του στην Κρήτη

Αρχή Ημερολόγιο Τα νέα του 2008

Τα νέα του 2008

Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη 2η ΕΚΛΟΓΟ-ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΠραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008, στο Δημαρχείο Νέας Κυδωνίας στο Γαλατά Χανίων, η 2η τακτική Εκλογο-απολογιστική Γενική Συνέλευση, του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη.
Στη Γενική Συνέλευση έγινε ο Απολογισμός του Δ.Σ. και εκλέχτηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και η Ελεγκτική Επιτροπή του Συλλόγου για τα επόμενα 3 χρόνια.

Στους φίλους του στην Κρήτη ο Μίκης Θεοδωράκης απευθύνθηκε με μια συγκινητική επιστολή του. Οι φίλοι του στο σύλλογο του ανταποδίδουν από την Κρήτη τους χαιρετισμούς τους με πολύ πολύ πολύ αγάπη.

Περισσότερα...
 

Η μουσική του Μίκη ξεναγός στην Ιστορία

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΗ μουσική βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» ψηφιοποίησε χιλιάδες τεκμήρια, χειρόγραφα, κείμενα, αφίσες, φωτογραφίες από το πλούσιο αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη. Μια παραρουσίαση αυτής της δουλειάς έγινε στους δημοσιογράφους αλλά και άλλους ενδιαφερόμενους στις 15.12.2008.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαδραστική εφαρμογή «Μια διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία μέσα από το αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη». Η εφαρμογή αποτελείται από 403 εγγραφές με κείμενα ιστορικού, μουσικολογικού και γενικότερου περιεχομένου και περιλαμβάνει συνολικά περίπου 6.000 τεκμήρια διαφόρων ειδών, μουσικά χειρόγραφα, κείμενα, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, αποκόμματα Τύπου, αφίσες προγράμματα συναυλιών, βραβεία και τιμητικές διακρίσεις και περιγράφει τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη σε σχέση με τις ιστορικές εξελίξεις της Ελλάδας. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ στη διεύθυνση: www.mmb.org.gr

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 16.12.2008

 

ΟΙ «ΜΠΑΤΣΟΙ»

E-mail Εκτύπωση

Προς τους εξεγερμένους νέους

Άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη στην Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 18.12.2008

Μίκης ΘεοδωράκηςΌταν πρόκειται για εθνικούς, κοινωνικούς ή ιδεολογικούς αγώνες, το μίσος είναι αναπόφευκτο, γεννιέται αυθόρμητα. Θα πρέπει όμως τουλάχιστον να κατευθύνεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σήμερα παρατηρώ ότι το μίσος των μαθητών ακολουθεί ένα μονόδρομο με στόχο τους αστυνομικούς, γεγονός που κατά τη γνώμη μου τους αποπροσανατολίζει στην αναζήτηση των αληθινών συνθηκών που τους οδήγησαν στη σημερινή θέση τους μέσα στο σχολείο και μέσα στην κοινωνία. Ενώ θα πρέπει να βρουν τα αληθινά αίτια και να αποκαλύψουν τους αληθινούς ενόχους και τους πραγματικούς λόγους για όσα γίνονται γύρω τους και γενικότερα γύρω μας, στη χώρα μας και στην οικουμένη....

Περισσότερα...
 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ για τα γεγονότα 6,7,8/12/2008

E-mail Εκτύπωση
Πίσω από το χέρι του θύτη, που έκανε αυτό το απαίσιο έγκλημα που μας συγκλονίζει, κρύβονται οι πραγματικοί ηθικοί αυτουργοί, δηλαδή το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, που ανέχεται χρόνια τώρα την εκτροφή και τη γιγάντωση παράλογων και εγκληματικών καταστάσεων, που ξεκινούν από κέντρα σκοτεινά, όμως ορατά από όλους.

Αν θέλουν οι διάφοροι αυτόκλητοι ηγήτορες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης να κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους και όλοι μαζί τον ελληνικό λαό είτε από φόβο είτε από υπολογισμό είτε από ανομολόγητα κίνητρα, ας το κάνουν. Εγώ όμως θα πω την αλήθεια, όπως την βλέπω και όπως νομίζω ότι την βλέπει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας.

Σταματήστε πια αυτό το βρώμικο και επικίνδυνο παιχνίδι με τους κουκουλοφόρους και τα ΜΑΤ, που μόνο αίμα, δάκρυα και καταστροφές προσφέρουν στον Λαό μας.

Οι αντικειμενικές συνθήκες, ειδικά σε σχέση με όσα περάσαμε και ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν, δεν δικαιολογούν με τίποτα αυτή την κατάσταση. Μοιάζει σαν να θέλουμε να βγάλουμε οι ίδιοι τα μάτια μας.

Καιρός να μιλήσει και ο Λαός !

Αθήνα, 7.12.2008

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ

E-mail Εκτύπωση

Προς την «Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων»

Αυτό που γίνεται πίσω από τα κάγκελα της κάθε ελληνικής φυλακής, θα πρέπει να ντροπιάζει όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες αυτής της χώρας.

Γιατί δείχνει πόσο ανάλγητοι, πόσο απάνθρωποι και πόσο απολίτιστοι είμαστε. Τελικά όλα στη χώρα μας είναι μια βιτρίνα: Βουλή, Κυβέρνηση, Κόμματα, τηλεόραση, Πανεπιστήμια και καλλιτέχνες. Μια ψεύτικη βιτρίνα, για να κρύβει την βρωμιά και την αδικία. Ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτή των κρατουμένων, που τους καταδικάζουμε να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες ξεχνώντας ότι είναι κι αυτοί άνθρωποι όπως όλοι μας, που έκαναν κάποιο λάθος στη ζωή τους, όπως μπορεί να συμβεί στον καθένα από μας. Και μόνο το κλείσιμο σε τέσσερις τοίχους είναι μια βαρειά τιμωρία. Όμως από κει και πέρα θα πρέπει να εξασφαλίζονται απόλυτα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ώστε ο κρατούμενος να έχει την ευκαιρία να σκεφτεί και να προσπαθήσει να γίνει καλύτερος, για να μπορέσει κάποια μέρα να επιστρέψει στην οικογένειά του και στην κοινωνία που τόσο μας έχει όλους ανάγκη.

Είμαι απόλυτα στο πλευρό σας, αν και δεν διαθέτω καμμιά άλλη δύναμη εκτός από τις σκληρές μου εμπειρίες και την κουρασμένη μου φωνή.

Αθήνα, 10.11.2008

 

Τη διαδρομή του Μίκη Θεοδωράκη ξετυλίγει το Βήμα της Κυριακής

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΜια αναδρομή στο έργο του κορυφαίου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, από τον «Επιτάφιο», τους «Λιποτάκτες» και το «Αρχιπέλαγος» ώς τις «Σερενάτες» και τον «Καρυωτάκη», παρουσιάζει από την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου, το Βήμα της Κυριακής. Πρόκειται για την έκδοση Μίκης Θεοδωράκης. 1960-2000, που αποτελείται από οκτώ CD. Από κάθε κύκλο έχουν επιλεγεί τα πιο γνωστά και αντιπροσωπευτικά τραγούδια. Η έκδοση αφενός «επαναφέρει» στις πρώτες εκτελέσεις και στις πρώτες φωνές που τραγούδησαν τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και, αφετέρου, συμπληρώνει το έργο του συνθέτη μέσα από ηχογραφήσεις που εκδόθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από τη Μinos ΕΜΙ, όπου βρίσκεται το κύριο μέρος της δισκογραφικής του δραστηριότητας.
 

O Μίκης Θεοδωράκης και τα τραγούδια της Ευρωπαϊκής Αντίστασης

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΚυκλοφόρησε με τα ΝΕΑ στις 15-111-2008 ένα σπάνιο συλλεκτικό CD, "Ο Μίκης Θεοδωράκης και τα τραγούδια της Ευρωπαϊκής Αντίστασης".

20 τραγούδια από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Βουλγαρία, την Αλβανία, την Τσεχοσλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλλία, την ΕΣΣΔ, την Ρουμανία, την Ισπανία, την Ουγγαρία. Τραγούδια πνοή στις μάχες, τραγούδια που έδωσαν φτερά και ελπίδα στους σκλαβωμένους λαούς της Ευρώπης. Παραγωγή: PROTASIS, Επιμέλεια παραγωγής: Γρηγόρης Ψαριανός.

 

"Ελεγείο και θρήνος στον Βασίλη Ζάννο", στα 90 χρόνια του ΚΚΕ

E-mail Εκτύπωση
kke_14.11.08Την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 στην Αίθουσα Συνεδρίων της Κ.Ε. του ΚΚΕ δόθηκε συναυλία για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ, από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού και διευθυντή της Βύρωνα Φιδετζή.

Παρουσιάστηκαν τα έργα:

  • Το «Ελεγείο και θρήνος στον Βασίλη Ζάννο» του Μίκη Θεοδωράκη, αφιερωμένο σύντροφο και φίλο του συνθέτη, που εκτελέστηκε το 1948.
  • Το συμφωνικό ποίημα «Ο Διγενής δεν πέθανε» του Αλέκου Ξένου, εμπνευσμένο από την θυσία του Νίκου Μπελογιάννη.
  • Η «Ενδέκατη Συμφωνία» («Έτος 1905») του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, που γράφτηκε για να τιμήσει την Επανάσταση του 1905.

Ο Μίκης Θεοδωράκης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στον εκτελεσμένο κομμουνιστή Βασίλη Ζάννο, τον αγαπημένο του σύντροφο για τον οποίο συνέθεσε το «Ελεγείο και Θρήνος».

Περισσότερα...
 

La Grèce ou Le Cri du Silence / Η Ελλάδα ή Η κραυγή της σιωπής

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΠροβλήθηκε για πρώτη φορά από το κανάλι της Βουλής των Ελλήνων στις 23-10-2008 το ντοκυμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη La Grèce ou Le Cri du Silence / Η Ελλάδα ή Η κραυγή της σιωπής
Στο φιλμ ο Μίκης Θεοδωράκης αφηγείται για τις ρίζες της μουσικής του.

Λίγο πριν από την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών το 1974, ο Ροβήρος Μανθούλης κινηματογραφεί συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη στη Γαλλία και ο Φώτης Μεσθεναίος κινηματογραφεί την ελληνική μουσική στην Ελλάδα.
Ταινία για το τηλεοπτικό μαγκαζίνο «Μια χώρα, μια μουσική» του ORTF-3. (ντοκιμαντέρ, 16 mm, έγχρωμη, 52΄)

Φωτο: Από τα γυρίσματα της ταινίας Η κραυγή της σιωπής με τον Μίκη Θεοδωράκη στην Carcassone της νότιας Γαλλίας, σκηνή από το γύρισμα.

 

«Τα θεμέλιά μου στα βουνά» Η Γλυκερία τραγουδάει Μίκη Θεοδωράκη

E-mail Εκτύπωση
glykeria_theodorakis«Τα θεμέλιά μου στα βουνά», είναι το νέο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, ένα διπλό cd που κυκλοφόρησε από τη LEGEND και συγκεντρώνει 37 λαϊκά τραγούδια του (ζεϊμπέκικα, απτάλικα, χασάπικα κι ασίκικα). Ένας δίσκος που δεν πρέπει να λείπει από μια καμιά δισκοθήκη.

Ο ίδιος ο Θεοδωράκης μιλά με βαθύ στοχασμό για το νέο του έργο. Γράφει - στο ένθετο της έκδοσης: «...Οι δικοί μας λαϊκοί ρυθμοί, που το κάθε τους «χτύπημα» γίνεται και ένα θεμέλιο, είναι ο Συρτός Χανιώτικος, ο Πεντοζάλnς, ο Τσάμι­κος, που δίνουν τα χέρια τους στον Ζεϊμπέκικο, τον Απτάλικο, τον Ασίκικο και τον Χασάπικο, κι έτσι πάνω σ' αυτά τα θεμέλια «χτίζο­νται» οι Έλληνες και ταξιδεύουν μες στον Χρόνο. Όσες εποχές κι αν περάσουν, όσες ξηρασίες και όσες θύελλες κι αν μας δοκιμάζουν, η Ελλάδα προχωρεί χάρη στους "ρυθμούς-θεμέλια", κι όποια άλλη μόδα περάσει από πάνω της είναι σαν βροχή ή ακόμα και σαν καταιγίδα, που την πίνει τελικά το διψασμένο της χώμα και την ξερνά στις θάλασσες που μας αγκαλιάζουν, όμορφες και γαλάζιες αλλά και αυστηρές σαν Καρυάτιδες, που είναι ταγμένες να στηρίζουν μέσα απ' τους αιώνες τα πουρνάρια και τα τραγούδια με τις ζωντανές ρίζες και τoυς ρυθμούς-θεμέλια, που μας τρυπάνε, μας πονάνε, μας ομορφαίνουν και μας ορίζουν...».

Περισσότερα...
 

Να κινητοποιηθούν οι διανοούμενοι για τα Σκόπια

E-mail Εκτύπωση
Επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη μεγάλου συνθέτη στα «ΝΕΑ»
Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Μίκης ΘεοδωράκηςΤην αγωνία του για το Σκοπιανό και ιδιαίτερα για τους ισχυρισμούς της ΠΓΔΜ περί ύπαρξης μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας εκφράζει ο Μίκης Θεοδωράκης σε επιστολή του προς «ΤΑ ΝΕΑ», στην οποία αναρωτιέται γιατί η ελληνική πλευρά δεν χρησιμοποιεί επιστημονικά επιχειρήματα για να αποκαλύψει αυτή τη «γελοιότητα», όπως τη χαρακτηρίζει.
O μεγάλος συνθέτης θεωρεί «μέγα εθνικό λάθος» να χαριστεί το όνομα Μακεδονία στους Σκοπιανούς.

Περισσότερα...
 

Τέλος Εποχής

E-mail Εκτύπωση

Άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη

Μίκης ΘεοδωράκηςΦαίνεται ότι οσονούπω ολοκληρώνεται και ο τρίτος κύκλος υποβάθμισης των αξιών που έως σήμερα χαρακτήριζαν κουτσά-στραβά την εθνική μας ζωή, για να ανοίξει επί τέλους η είσοδος της χώρας στην εποχή του Προτεκτοράτου, που μπορεί κανείς να διακρίνει δια γυμνού οφθαλμού να ξανοίγεται διάπλατα μπροστά μας. Οι άλλοι δύο κύκλοι αφορούσαν τον ελληνικό πολιτισμό και την ηθική συγκρότηση του λαού μας. Δηλαδή τις πολιτιστικές και ηθικές μας αξίες. Ο τρίτος και τελευταίος, του οποίου τους επιθανάτιους σπασμούς ζει σήμερα η χώρα, είναι η πολιτική, που παρασύρεται προς την απαξίωσή της από τον ίδιο τον πολιτικό κόσμο μαζί με το πλέγμα των σχέσεων και των εξαρτήσεων που έχει αυτός δημιουργήσει γύρω του.

Περισσότερα...
 

Συμφωνικός Θεοδωράκης στο Ηρώδειο

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΜια συναυλία γεμάτη Μίκη Θεοδωράκη που αναδεικνύει τη συμφωνική πλευρά του και στην οποία μετέχουν ως σολίστ ο βαθύφωνος Δημήτρης Καβράκος και η πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου θα δοθεί στις 10 Σεπτεμβρίου 2008 στο Ηρώδειο με τη συμμετοχή τουλάχιστον 300 συντελεστών επί σκηνής. Εκτός από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού συμμετέχουν οι χορωδίες Εμπορικής Τράπεζας, Δήμου Αθηναίων (διδασκαλία Σταύρου Μπερή), Μετσόβιου Πολυτεχνείου (διδασκαλία Μιχάλη Οικονόμου), «Ambitus» Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης (διδασκαλία Κατερίνας Βασιλάκου).

Ο Δημήτρης Καβράκος θα ερμηνεύσει την καντάτα «Επιφάνια Αβέρωφ» σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη και επιλεγμένες σκηνές από τη σουίτα μπαλέτου «Ζορμπάς». Επίσης γνωστά τραγούδια του συνθέτη, όπως «Δρόμοι παλιοί», «Μάνα μου και Παναγιά», «Χρυσοπράσινο φύλλο» κ.ά. ειδικά μεταγραμμένα γι' αυτόν και για συμφωνική ορχήστρα, που θ' ακουστούν για πρώτη φορά μ' αυτή τη μορφή (ο Καβράκος πριν από έξι χρόνια είχε ερμηνεύσει τον κύκλο «Μαουτχάουζεν» του Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής). Η Τατιάνα Παπαγεωργίου θα ερμηνεύσει στο πιάνο σε πρώτη εκτέλεση το έργο του «Κονσέρτο για πιάνο Νο 2».

Περισσότερα...
 

Μουσικές για έναν καλύτερο κόσμο

E-mail Εκτύπωση

Μίκης ΘεοδωράκηςΟ Μίκης Θεοδωράκης μιλά για τις κινηματογραφικές του δημιουργίες, την τέχνη του και την Ελλάδα στον 21ο αιώνα - Συνέντευξη στον Οδυσσέα Ιωάννου στην "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" 20-07-08

Λίγες είναι πια οι προσωπικότητες στις οποίες καταφεύγουμε για να φωτίσουν τα σημεία των καιρών. Άλλοτε ζητώντας τους να προβλέψουν το μέλλον -ικανότητα που ουδέποτε υποστήριξαν πως διαθέτουν- και άλλοτε προσπαθώντας να αντλήσουμε επιχειρήματα και στηρίγματα από την πλούσια εμπειρία τους σε κυριολεκτικά μπαρουτοκαπνισμένες εποχές της νεότερης Ιστορίας μας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, από τους σημαντικότερους δημιουργούς του εικοστού αιώνα παγκοσμίως, είναι ένας άνθρωπος που συμμετείχε ενεργά στην Ιστορία, όχι μόνο με τη μουσική του αλλά με το ίδιο του το σώμα. Η ιστορία της ζωής του έχει όλα τα στοιχεία εκείνων των ηρώων σε κινηματογραφικές ταινίες που μιλούσαν για όσους πίστεψαν βαθιά και πάλεψαν για να αλλάξουν τον κόσμο....

Περισσότερα...
 

Ένα νέο ντοκιμαντέρ για το Μίκη Θεοδωράκη

E-mail Εκτύπωση
Mikis_AustraliaΤρία ολόκληρα χρόνια αφιέρωσε η ομογενής από την Πέρθη της Αυστραλίας, Ελένη Ευαγγέλου, στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη.

"Πρόκειται για μια έρευνα βάθους", δηλώνει, με τίτλο "Mikis the man, the legend, the genius". «Μίκης Θεοδωράκης ο άνθρωπος, ο μύθος, ο επιφανής».
Η κ. Ευαγγέλου ταξίδεψε πέντε φορές στην Ελλάδα και είχε συναντήσεις με τον ίδιο τον κ. Θεοδωράκη. "Σε κάθε συνάντηση κατέθετα τις πληροφορίες και τα νέα στοιχεία που συγκέντρωνα. Εισέπραττα ότι ο συνθέτης παρακολουθούσε με αγάπη την πρόοδο της δουλειάς μου και αυτό μου έδινε δύναμη να συνεχίσω. Στην τελευταία μας συνάντηση, όταν τελείωσε το ντοκιμαντέρ, καθίσαμε στο σαλόνι και μιλήσαμε για τις λεπτομέρειες. Φάνηκε ενθουσιασμένος. Όπως καταλαβαίνετε, η ικανοποίησή μου ήταν και είναι μεγάλη", θα πει.
«Θαυμάζω τη δύναμη εσάς των Ελλήνων της διασποράς, που αφήσατε την πατρίδα σας Ελλάδα και φτιάξατε τη ζωή σας σε ξένη χώρα. Είμαστε περήφανοι, γιατί με τις πράξεις σας, τιμάτε την Ελλάδα. Θέλουμε να μαθαίνουμε για την πρόοδό σας», ακούγεται σαν επίλογος η φωνή του Θεοδωράκη, ενώ για τους νέους θα πει: «Μαθαίνω ότι η νεολαία της Αυστραλίας είναι κοντά στις ρίζες. Ευχή μου, ν' αγαπάτε την καινούργια σας πατρίδα και να μην ξεχάσετε ποτέ την Ελλάδα!».

Το ντοκιμαντέρ έγινε σε συνεργασία με τον βραβευμένο σκηνοθέτη, κ Russell Goodrick, και επί του παρόντος βρίσκεται στο στούντιο της SBS για την ετοιμασία ελληνικών υποτίτλων.

Όσο για την Ελένη Ευαγγέλου: η φράση «ετοίμασες μια υπέροχη ιστορία της ζωής μου!», δια στόματος Μίκη Θεοδωράκη, θεωρεί ότι είναι η καλύτερη επιβράβευση.

Μελβούρνη, Australia 18/06/2008 09:32 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφία Μάρτιος 1972: Υποδοχή του Μίκη στην Αυστραλία. Διακρίνονται ομογενείς με πανό για την αντίσταση κατά της χούντας στην Ελλάδα

 

Σλοβενία- Με το μπαλέτο "Ζορμπάς ο Έλληνας" ανοίγει η αυλαία του διεθνούς φεστιβάλ θεάτρου "Zlatni Lav"

E-mail Εκτύπωση
ZorbasΜε το μπαλέτο "Ζορμπάς ο Έλληνας" του Μίκη Θεοδωράκη, από το Σλοβενικό Εθνικό Θέατρο του Μάριμπορ, θα εγκαινιάσει στις 27 Ιουνίου στο Ούμαγκ, το φετινό του πρόγραμμα το διεθνές φεστιβάλ θεάτρου δωματίου "Zlatni Lav".
Η φετινή διοργάνωση είναι η δέκατη στην ιστορία του φεστιβάλ που φιλοξενείται στην παραθαλάσσια αυτή πόλη της Ιστρίας.
Εκτός των θεατρικών παραστάσεων, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί πληθώρα εκδηλώσεων, ενώ ο νικητής θα λάβει το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής.

Λιουμπλιάνα, Slovenia 18/06/2008 09:57 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Μουσική εκδήλωση του Δημοτικού Σχολείου Γαλατά

E-mail Εκτύπωση

Το Δημοτικό σχολείο του χωριού του Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά Χανίων τίμησε φέτος το Μίκη στην στη γιορτή λήξης του φετινού σχολικού έτους την Τετάρτη στις 11 Ιουνίου 2008, με μία υπέροχη μουσική εκδήλωση, στην οποία έλαβαν μέρος οι μαθητές και οι δάσκαλοι του σχολείου.
Όλοι μαζί παρουσίασαν ένα μεγάλο αφιέρωμα με μουσικό πρόγραμμα, που περιλάμβανε: αφηγήσεις από προσωπικά βιώματα και ιστορίες του Μίκη, τραγούδια και προβολές. Αυτή η εκδήλωση συγκίνησε τους Γαλαθιανούς γονείς και φίλους, τους ξύπνησε παλιές μνήμες... γεμάτες παλμό, αγωνιστικότητα, δύναμη και ζωντάνια. Πρόβαλε αξίες και ιδανικά, που διαπνέουν τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη και αποτελούν διαχρονικά μηνύματα και στόχους ζωής για τον καθένα μας.
Τη συγκίνησή του για την εκδήλωση μετέφερε στους μικρούς και μεγάλους Γαλαθιανούς και ο ίδιος ο Μίκης με μήνυμά του.

Υπόψη ό,τι και το Δημοτικό Σχολείο Γαλατά , μετά από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αποκτήσουν τα σχολεία μια προσωνυμία από μια προσωπικότητα του τόπου τους, που να έχει σχέση με την Ιστορία, και γενικότερα τον Πολιτισμό, πρότεινε να ονομασθεί: Μίκης Θεοδωράκης

Περισσότερα...
 

Η Ελλάδα γιορτάζει την Όπερα Καΐρου με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη

E-mail Εκτύπωση

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Κάιρο, 12 Ιουνίου 2008, Θέατρο «Ήχος και Φως», Πυραμίδες

Αλεξάνδρεια, 14 Ιουνίου 2008, Θέατρο «Σάγιεντ Νταρουϊς»

Στο πλαίσιο του προγράμματος « Η Ελλάδα γιορτάζει την Όπερα Καΐρου» η Πρεσβεία της Ελλάδος και η Όπερα του Καΐρου οργανώνουν μουσική συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης».

Η μοναδική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ερμηνευμένη από την Γλυκερία, την Ηρώ και τον Παναγιώτη Καραδημήτρη προαναγγέλλουν μια όμορφη βραδιά στην αγκαλιά της Σαχάρας στους πρόποδες των Πυραμίδων και υπό το βλέμμα της ιστορικής Σφίγγας.

Το ίδιο όμορφη αναμένεται να είναι και η βραδιά στην ιστορική πόλη της Αλεξανδρείας όπου η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο παλαιότερο θέατρο της Αιγύπτου, ένα κόσμημα του 19ου αιώνα, το Χεδιβικό θέατρο Μοχάμετ Άλι, που σήμερα φέρει το όνομα του πρωτοπόρου αιγυπτίου μουσικοσυνθέτη «Σάγιεντ Νταρουίς».

 

Νύχτα Μαγικιά

E-mail Εκτύπωση

mathitiadaΜία ιδιαίτερη συναυλία με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» αφιερωμένη στη ΜΑΘΗΤΙΑΔΑ. Tο μήνυμα των Ελλήνων μαθητών θα ταξιδέψει το βράδυ της 29 Μαΐου 2008 (21:00 μμ) από τη Ρωμαϊκή Αγορά στο Πεκίνο μέσα από τα λυρικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που θα ερμηνεύσουν τέσσερις ανδρικές φωνές: Πέτρος Πανδής, Βασίλης Λέκκας, Γρηγόρης Βαλτινός, Πασχάλης Τόνιος

 

Περισσότερα...
 

Ντανιέλ Μιτεράν και Τζακ Λανγκ στην Ελλάδα για βιβλίο με θέμα τον Μίκη Θεοδωράκη

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΔύο σημαντικές προσωπικότητες της Γαλλίας βρέθηκαν στην Ελλάδα, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Αρχιμανδρίτη, «Σε πρώτο πρόσωπο: Μίκης Θεοδωράκης», στο Ίδρυμα Τεχνών Β. Θεοχαράκη στις 20-3-2008. Ήταν η Ντανιέλ Μιτεράν, η πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας, και ο Τζακ Λανγκ, πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας. Το βιβλίο γεννήθηκε μέσα από προσωπικές συνομιλίες του συνθέτη με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη, καθηγητή Συγκριτικής Γραμματολογίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Ο Τζακ Λανγκ προλογίζει το βιβλίο αναφέροντας ότι «η ελληνική κληρονομιά, άπειρη και πολύτιμη για την ανθρωπότητα, βρήκε τα πιο όμορφα σημάδια αναγνώρισής της στην καρδιά του Μίκη Θεοδωράκη».
Η Ντανιέλ Μιτεράν είπε συγκινημένη ότι είναι μια βραδιά αφιερωμένη στη φιλία, στην πολύτιμη φιλία της με τον Μίκη Θεοδωράκη, η οποία δεν ξεχνιέται ποτέ, ενώ η Μαρία Φανταρούρη μίλησε με ευγνωμοσύνη για την Ντανιέλ Μιτεράν και τον άντρα της Φρανσουά, πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, οι οποίοι δέχτηκαν τον Μίκη Θεοδωράκη με μια «ορθάνοιχτη αγκαλιά», στο Παρίσι σε δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα.

Στον αποκαλυπτικό «μονόλογο» του σε πρώτο πρόσωπο ο Μίκης Θεοδωράκης ανατρέχει στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του και στις αρχές που καθόρισαν την πνευματική, καλλιτεχνική και ιδεολογική του πορεία. Με τρόπο σύγχρονο και κατασταλαγμένο, μέσα από την απόσταση που δίνει ο χρόνος, καταθέτει τη στάση ζωής του και επισφραγίζει τους κανόνες που τη διέπουν.

Στη φωτ. ο Μίκης Θεοδωράκης με την κ. Ντανιέλ Μιτεράν στην εκδήλωση

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

"ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΧΗΜΙΑ"

E-mail Εκτύπωση

Βαρυσήμαντη δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη, για τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια, για τους κινδύνους και τις νέες δοκιμασίες στις οποίες μπαίνει η χώρα μας. Ο Μίκης είναι αισιόδοξος... «...Οφείλουμε να περάσουμε κι αυτή τη νέα δοκιμασία με το κεφάλι ψηλά. Μπορεί να υποφέρουμε, όμως το ζητούμενο για μας είναι να παραμείνουμε Έλληνες. Και θα παραμείνουμε Έλληνες. Ας μην ξεχνάμε από πόσες και ποιες σκληρές δοκιμασίες περάσαμε ως τώρα, όμως πάντοτε στο τέλος βγήκαμε νικητές. Το ίδιο θα συμβεί και στο μέλλον.»

Περισσότερα...
 

Βράβευση του Μίκη Θεοδωράκη από το Σαν Μαρίνο

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΤην ευχή του προς τη «Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη» έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης για «καλό κουράγιο, μιας και στους ώμους της συσσωρεύονται αυτή τη στιγμή βαρύτατες ευθύνες από τα πολύπλοκα προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν με τρόπο που να εξασφαλίζει τόσο τα δίκαια των εμπλεκομένων όσο και το μέγα αγαθό της ειρήνης». Ο διακεκριμένος Έλληνας μουσικοσυνθέτης βραβεύθηκε την Πέμπτη 21-2-2008 από τη Δημοκρατία του Σαν Μαρίνο σε τελετή που έλαβε χώρα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου παρέστη και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Φιορέτσο Στόλφι.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Σαν Μαρίνο υπογράμμισε ότι η επιλογή του Μίκη Θεοδωράκη από τη χώρα του έγινε λόγω της προσωπικής ιστορίας του μεγάλου συνθέτη, του έργου του και του αγώνα του για τα ιδανικά της ειρήνης και της δημοκρατίας.

Ο κ. Μίκης Θεοδωράκης, τέλος, υπενθύμισε ότι «ο πολυτιμότερος σύμμαχος και φρουρός της ειρήνης ήταν και είναι πάντοτε η πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία του κάθε λαού, οι δεσμοί που δημιουργούνται και θεμελιώνουν τις σχέσεις ανάμεσα σε όλους τους λαούς, καθώς και οι γόνιμες πνευματικές ανταλλαγές». Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Περισσότερα...
 

Συναυλίες για τους πυρόπληκτους

E-mail Εκτύπωση
Μίκης Θεοδωράκης, Λάκης ΛαζόπουλοςΟ Μίκης Θεοδωράκης, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες δεν ξεχνούν τις δραματικές στιγμές που έζησαν οι πυρόπληκτοι το καλοκαίρι του 2007. Μια σειρά συναυλίες διοργανώνονται για να δώσουν μια πνοή ζωής (υλική και ηθική) και ένα μήνυμα συμπαράστασης στους πυροπαθείς. Στις 28-29 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου, στο «Παλλάς» στην Αθήνα, στις 5 Μαρτίου στον Πύργο, στις 6 Μαρτίου στην Καλαμάτα και στις 12 Μαρτίου στο Παλαί ντε Σπόρ Θεσσαλονίκης, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», με τον Λάκη Λαζόπουλο, τη Γλυκερία και το Δημήτρη Μπαση, θα ερμηνεύσουν τραγούδια που διατρέχουν όλη την πορεία του Μίκη Θεοδωράκη στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι από τις πρώτες δημιουργίες του στη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν εικαστικοί καλλιτέχνες με έργα τους που θα προβληθούν σε οθόνη, δημιουργώντας διάλογο με τον μελοποιημένο λόγο.
 

Συμπαντική Αρμονία, Μουσική και Επιστήμη στο Μίκη Θεοδωράκη

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΟ Δήμος Νέας Κυδωνίας & ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, διοργάνωσαν την Τετάρτη 27-2-2008 μια σπουδαία εκδήλωση για το Μίκη, στο χωριό του το Γαλατά. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, παρουσιάστηκε στο Δημαρχείο Νέας Κυδωνίας το βιβλίο "Συμπαντική αρμονία, Μουσική και Επιστήμη στον Μίκη Θεοδωράκη"

Μίλησαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης:

  • Κουγιουμουτζάκης Γιάννης, Καθηγητής Ψυχολογίας στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών,
  • Νικολακάκης Γιώργος, αν. Καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών & Δήμαρχος Γουβών Ηρακλείου,
  • Παπαμαστοράκης Γιάννης, Καθηγητής Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Γιώργος Αγοραστάκης.

Περισσότερα...
 

Μίκης Θεοδωράκης-Μαρία Φαραντούρη Μαζί, για 4 Κύκλους Τραγουδιών

E-mail Εκτύπωση
Μίκης Θεοδωράκης, Μαρία Φαραντούρη30, 31/1 στην Αίθουσα Φίλοι της Μουσικής. Διήμερο Αφιέρωμα στον κορυφαίο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, με τέσσερις Κύκλους Τραγουδιών του εμπνευσμένων από την ελληνική και την παγκόσμια ποίηση. Κύκλων που ταυτίστηκαν με τη λυρική φωνή της Μαρίας Φαραντούρη, η οποία και τους ερμήνευσε συνοδευόμενη από τον Χρήστο Θηβαίο. Συνέπραξε η περίφημη Γερμανική Ορχήστρα Βerliner Instumentalisten.

Ο κύκλος τραγουδιών υπήρξε η αιχμή της μέχρι σήμερα πολύμορφης δημιουργικής προσφοράς του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Ενενήντα τέσσερις κύκλοι τραγουδιών – λαϊκών και λόγιων - έχουν καταγραφεί στην εργογραφία του, ορίζοντας ένα χρονικό φάσμα εξήντα επτά χρόνων (1939 – 2006). Τέσσερις από αυτούς διανύουν χρονικά τη γόνιμη διαδρομή του από το 1962 έως σήμερα και μας αποκαλύπτουν τον γνήσια μελωδικό κόσμο του που είχε πάντα στόχο να προβάλει ανάγλυφα την ποίηση, την ελληνική και την παγκόσμια, και τις ρίζες της λαϊκής μας παράδοσης, με «όχημα» τη φωνή της «ιέρειάς» του, Μαρίας Φαραντούρη. Οι τρεις - «Ένας Όμηρος» (1962), «Κύκλος Φαραντούρη» (1965) και «Η Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» (1965) - προέρχονται από την πρώτη περίοδο επικοινωνίας του συνθέτη με ένα ευρύτερο λαϊκό ακροατήριο ενώ ο τέταρτος, και πρώτος στο πρόγραμμα και των δύο συναυλιών, ο Κύκλος «Οδύσσεια» (2006), συνδέεται με τους υπόλοιπους τρεις με τη φωνή για την οποία πλάστηκε για να ερμηνευτεί.

 

Έργα του Μίκη Θεοδωράκη και του Δημήτρη Αράπη στη συλλεκτική κασετίνα «Gala Russia – Greece»

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΜια σημαντική εκτέλεση έργων των Μίκη Θεοδωράκη και Δημήτρη Αράπη απαθανατίζεται στο «Gala Russia – Greece», τη νέα συλλεκτική κασετίνα των εκδόσεων Καστανιώτη. Η σουίτα για μπαλέτο «Καρναβάλι» του Μ. Θεοδωράκη συναντά τη διεθνή πρεμιέρα της τρίτης συμφωνίας του Δ. Αράπη, «Μια ιστορία της θάλασσας», σε εκτέλεση της Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ρωσίας, υπό τη διεύθυνση του Βαλερί Πολιάσνκι. Η συναυλία που διοργανώθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο Διεθνές Μέγαρο Μουσικής της Μόσχας και συνέπεσε με την έκθεση ζωγραφικής γνωστών Ελλήνων καλλιτεχνών, αποτέλεσε, όπως σημείωσε ο συνθέτης Δ. Αράπης, «μία ιστορική στιγμή τέχνης και επικοινωνίας, κατά την οποία συναντιούνται οι κοινωνίες για να εκφράσουν με σεβασμό τις ελπίδες, τις σκέψεις, τη χαρά και τον πόνο τους». Η μουσική σκηνή της Μόσχας δεν αποτέλεσε μόνο σημείο καλλιτεχνικής συνάντησης δύο χωρών, αλλά και σημείο συνένωσης των δύο Ελλήνων συνθετών, οι οποίοι συμπτωματικά, γνωρίστηκαν στη Ρωσία το 1995. Ο Μ. Θεοδωράκης μίλησε για τον συμβολισμό της συναυλιακής τους συμβίωσης: «Παραδίδω τη σκυτάλη στον νεότερό μου, Δημήτρη Αράπη, που ασχολείται με ένα δύσκολο είδος μουσικής. Ελπίζω σύντομα να σπάσει η αδιαφορία για τη συμφωνική μουσική, που πρέπει να πάψει να απευθύνεται στους λίγους εκλεκτούς».

Στην παρουσίαση της συλλεκτικής έκδοσης, ο Μ. Θεοδωράκης μοιράστηκε με το κοινό του αναμνήσεις από τις επισκέψεις του στη Ρωσία, αλλά και τις επιρροές των Ρώσων συνθετών στη δουλειά του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον Ντ. Σοστάκοβιτς. Η σχέση του μεγάλου Ελληνα συνθέτη με τη Ρωσία και η ιστορία της δημιουργίας του «Καρναβαλιού» κατά την εξορία του στην Ικαρία το 1947, περιγράφονται στην άρτια επιμελημένη εισαγωγή της έκδοσης, τις σελίδες της οποίας κοσμούν έργα των ζωγράφων Α. Μάτσα, Π. Σάμιου και Π. Γουλάκου.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 16.01.08

 

Μουσείο το πατρικό σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη

E-mail Εκτύπωση

Με ενέργειες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη και του Δήμου Νέας Κυδωνίας, ο Δήμος απέκτησε το πατρικό σπίτι του Μίκη στο Γαλατά Χανίων και πρόκειται να δημιουργήσει εκεί ένα Μουσείο στο μέλλον.

Μίκης Θεοδωράκης, Γαλατάς


Η Πάροδος Γεωργίου Θεοδωράκη στο χωριό
Γαλατάς οδηγεί στο πατρικό σπίτι του Μίκη

Μίκης Θεοδωράκης, Γαλατάς

1953, η οικογένεια Θεοδωράκη ο πατέρας Γιώργος,η μητέρα Ασπασία
και τα παιδιά Μίκης και Γιάννης έξω από το σπίτι τους στο Γαλατά στα Χανιά

Ο Μίκης Θεοδωράκης με επιστολές του στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Κυδωνίας, στο Δ.Σ. του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη, εκφράζει την μεγάλη συγκίνηση και τις ευχαριστίες του για το γεγονός.
Περισσότερα...
 

Κινδυνεύει να διαλυθεί η λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»;

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΕπίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γ.Δραγασάκη προς τον Υπουργό Πολιτισμού.

Στις 29/11/2001 υπεγράφη δεκαετής προγραμματική συμφωνία, με δυνατότητα παράτασης για ακόμη μια τριετία, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης». Με την παραπάνω συμφωνία το ΥΠΠΟ ανέλαβε, μεταξύ άλλων, να επιχορηγεί ανά έτος, την εν λόγω εταιρεία με ένα συγκεκριμένο ποσό, με σκοπό την παρουσίαση και προβολή στην Ελλάδα και το εξωτερικό του έργου του μεγάλου δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη... Όμως, από το 2004 μέχρι σήμερα, το ΥΠΠΟ δεν καταβάλει το ποσό που προβλέπεται από τη σύμβαση με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η συνέχιση της λειτουργίας της. Έτσι, μετά από δέκα χρόνια, η ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» οδηγείται στην αναστολή των δραστηριοτήτων της.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. υπουργός:

1) Γιατί το ΥΠΠΟ αθέτησε την υποχρέωση που ανέλαβε με την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας για την ανά έτος επιχορήγηση της ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης»;
2) Προτίθεται, έστω και τώρα, να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της παραπάνω συμφωνίας προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος να σταματήσει η λειτουργία της ορχήστρας και επακόλουθα η συμβολή της στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας;
3) Με ποια άλλα μέτρα προτίθεται να αξιοποιήσει το πολυσήμαντο έργο του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη αλλά και άλλων συνθετών, καθώς και γενικότερα της ελληνικής μουσικής;
Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2008, Ο ερωτών βουλευτής Γιάννης Δραγασάκης 

Περισσότερα...
 

Διάλογοι & Διαλογισμοί

Ομιλίες & Κείμενα

Διεθνές Συνέδριο

"εκ βαθέων"

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ