Ο Μίκης Θεοδωράκης και οι φίλοι του στην Κρήτη

Αρχή Ημερολόγιο Τα νέα του 2008 Ντανιέλ Μιτεράν και Τζακ Λανγκ στην Ελλάδα για βιβλίο με θέμα τον Μίκη Θεοδωράκη

Ντανιέλ Μιτεράν και Τζακ Λανγκ στην Ελλάδα για βιβλίο με θέμα τον Μίκη Θεοδωράκη

E-mail Εκτύπωση
Share
Μίκης ΘεοδωράκηςΔύο σημαντικές προσωπικότητες της Γαλλίας βρέθηκαν στην Ελλάδα, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Αρχιμανδρίτη, «Σε πρώτο πρόσωπο: Μίκης Θεοδωράκης», στο Ίδρυμα Τεχνών Β. Θεοχαράκη στις 20-3-2008. Ήταν η Ντανιέλ Μιτεράν, η πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας, και ο Τζακ Λανγκ, πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας. Το βιβλίο γεννήθηκε μέσα από προσωπικές συνομιλίες του συνθέτη με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη, καθηγητή Συγκριτικής Γραμματολογίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Ο Τζακ Λανγκ προλογίζει το βιβλίο αναφέροντας ότι «η ελληνική κληρονομιά, άπειρη και πολύτιμη για την ανθρωπότητα, βρήκε τα πιο όμορφα σημάδια αναγνώρισής της στην καρδιά του Μίκη Θεοδωράκη».
Η Ντανιέλ Μιτεράν είπε συγκινημένη ότι είναι μια βραδιά αφιερωμένη στη φιλία, στην πολύτιμη φιλία της με τον Μίκη Θεοδωράκη, η οποία δεν ξεχνιέται ποτέ, ενώ η Μαρία Φανταρούρη μίλησε με ευγνωμοσύνη για την Ντανιέλ Μιτεράν και τον άντρα της Φρανσουά, πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, οι οποίοι δέχτηκαν τον Μίκη Θεοδωράκη με μια «ορθάνοιχτη αγκαλιά», στο Παρίσι σε δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα.

Στον αποκαλυπτικό «μονόλογο» του σε πρώτο πρόσωπο ο Μίκης Θεοδωράκης ανατρέχει στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του και στις αρχές που καθόρισαν την πνευματική, καλλιτεχνική και ιδεολογική του πορεία. Με τρόπο σύγχρονο και κατασταλαγμένο, μέσα από την απόσταση που δίνει ο χρόνος, καταθέτει τη στάση ζωής του και επισφραγίζει τους κανόνες που τη διέπουν.

Στη φωτ. ο Μίκης Θεοδωράκης με την κ. Ντανιέλ Μιτεράν στην εκδήλωση

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διάλογοι & Διαλογισμοί

Ομιλίες & Κείμενα

Διεθνές Συνέδριο

"εκ βαθέων"

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ