Ο Μίκης Θεοδωράκης και οι φίλοι του στην Κρήτη

Αρχή Ημερολόγιο Τα νέα του 2009

Τα νέα του 2009

«Λόγου χάριν» - Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για τη συμπαντική αρμονία Βιβλίο+CD, Έκδοση Bond-us music, 2009

E-mail Εκτύπωση
Μίκης Θεοδωράκης "Λόγου χάριν"Ο Μίκης Θεοδωράκης σε μια μοναδική ηχογράφηση με αφηγήσεις και φιλοσοφικούς στοχασμούς από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, μέχρι το δρόμο της μουσικής σύνθεσης και τη θεωρία της Συμπαντικής Αρμονίας. Οριοθετεί το ψυχικό και πνευματικό του στίγμα επηρεασμένος από την ξένη κατοχή (1941-44), τη διδασκαλία του Ιησού, τους τραγικούς και τους νεότερους ποιητές, τους αρχαίους φιλοσόφους, τη θεωρία του Φιλόλαου, τον Ηράκλειτο και το Λόγο, τον Αναξίμανδρο και το Άπειρο, την Πυθαγόρεια θεωρία των αριθμών και τη σχέση τους με τη μουσική, τον Παρθενώνα και τον Ικτίνο... Ο λόγος του αγγίζει τις 2 ώρες που καταγράφεται σε 2 cd σε ενότητες που γεφυρώνουν μουσικές του συνθέτη από τα έργα που έγραψε επηρεασμένος από την κίνηση των ουρανίων σωμάτων.
 

Όταν ο Μίκη δηλώνει παρών...

E-mail Εκτύπωση
Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ -ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΟΒΗΘΗΚΕ- ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Άρθρο της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ στην Ελευθεροτυπία, 7 Δεκεμβρίου 2009

Ο μεγάλος Ελληνας μουσικοσυνθέτης, ειδικά τα τελευταία χρόνια, με αφορμή συχνές παρεμβάσεις του (δηλώσεις, επιστολές, συνεντεύξεις) σε θέματα επικαιρότητας, προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις, άλλοτε αρνητικές και άλλοτε θετικές, σχόλια, κριτικές και διαφωνίες. Πολλές από τις κινήσεις του, εκτός όλων των άλλων, προκαλούν και απορία, αφού κάποιες φαίνονται ακατανόητες...

Περισσότερα...
 

Για ορισμένα φαινόμενα παρακμής… Συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στην Άννα Παναγιωταρέα στον «Τύπο της Κυριακής», 22 Νοεμβρίου 2009

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΟ «μπάτσος» είναι το εύκολο θύμα του αχαλίνωτου λαϊκισμού, για να εκτονώσει και κυρίως για να στρέψει την προσοχή μας μακριά από τους πραγματικούς ενόχους και βιαστές των συμφερόντων του λαού μας. Ψάξτε αλλού, εάν θέλετε πραγματικά να διορθώσετε τα κακώς κείμενα.

Τα παραπάνω επισημαίνει στη συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής» ο Μίκης Θεοδωράκης, υπογραμμίζοντας ότι είναι προβοκάτορες αυτοί που υποκινούν να σπάνε τις βιτρίνες, να καίνε μαγαζιά, τράπεζες και αστυνομικούς, πιστεύοντας ότι έτσι θα καταλύσουν το σύστημα και το κράτος, χωρίς όμως να ξέρουν τι θα κάνουν μετά!

Ο Μίκης Θεοδωράκης ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψει σε κανένα να φτύνει επάνω στο όνομα και τη ζωή του, υπερασπιζόμενος κι όσους γίνονται θύματα κακόβουλων ισχυρισμών. Στη συνέντευξή του ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρεται στις παθογένειες του παρελθόντος, αλλά και της σύγχρονης κοινωνίας μας, τονίζοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αν δεν τολμήσει τώρα που είναι παντοδύναμος, η χώρα θα χάσει μεγάλη ευκαιρία, όπως και ο ίδιος, γιατί τα σημάδια σήψης και παρακμής πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποφασιστικά σαν το αυγό του φιδιού.

Περισσότερα...
 

"Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ" Παρουσίαση του βιβλίου του Παύλου Πετρίδη

E-mail Εκτύπωση

Μίκης Θεοδωράκης

 O Εκδοτικός Οργανισμός Π. Κυριακίδη παρουσίασε το βιβλίο του Παύλου Πετρίδη «Ο πολιτικός Θεοδωράκης» στις 2 Δεκεμβρίου στο βιβλιοπωλείο του στην Αθήνα, σε μια εκδήλωση προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη.

Για το πολιτικό πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη μίλησαν οι:

  • Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου / Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
  • Αδαμάντιος Πεπελάσης / Οικονομολόγος
  • Χριστόφορος Αργυρόπουλος / Δικηγόρος
  • Βασίλης Κατσαρός / Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου
  • Γιώργος Μαλούχος / Δημοσιογράφος

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο Μίκης Θεοδωράκης.
Έργα του Μίκη παρουσίασε η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με τους Δημήτρη Μπάση, Αλέξανδρο Χατζή και Δώρο Δημοσθένους.

Περισσότερα...
 

Αιχμηρή απάντηση του Μίκη Θεοδωράκη προς την νεοτρομοκρατική οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς»

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΗ τρομοκρατική οργάνωση «Πυρήνες της Φωτιάς», στην προκήρυξη της την 16-11-2009 ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην οικία του Μ. Ανδρουλάκη και έβαλε στο στόχαστρό της και τον Μίκη Θεοδωράκη. Στην οργάνωση απάντησε με γενναιότητα ο Μίκης Θεοδωράκης την επομένη (17-11-2009).

"Λεβέντες μου σας καμαρώνω! Είστε οι συνεχιστές του Κολοκοτρώνη , του Ανδρούτσου και του Άρη σε σύγχρονη εκδοχή. Και γι΄αυτό η τελευταία ελπίδα του προδομένου λαού μας. Με την γενναία σας δημόσια αποκήρυξη μου, μου ανοίξατε τα μάτια. Ομολογώ, έστω και καθυστερημένα ότι υπήρξα ένας ελεεινός και σιχαμερός προδότης-συνεργάτης της χούντας και της αντιλαϊκής δεξιάς και τώρα μετανοιωμένος αναζητώ την δίκαιη τιμωρία μου. Το σπίτι μου βρίσκεται σε μικρή πάροδο της οδού Γαριβάλδη και Επιφάνους 1 και καθώς είμαι ξαπλωμένος, έχω απέναντι μου την πλαγιά του Φιλοπάππου, απ' όπου σας είναι πανεύκολο να με κάψετε ζωντανό και να με λυτρώσετε από τις τύψεις που με ζώνουν. Προς τούτο έχω ορθάνοιχτα τα παράθυρα μου για να σας διευκολύνω με κίνδυνο να πάθω γρίπη. Όμως ποιος λογαριάζει τέτοιες λεπτομέρειες όταν έχει να κάνει με terroristes-τιμωρούς όπως εσείς;"
Je vous remercie
Μίκης Θεοδωράκης

Υ.Γ. Καημένε Παπαδόπουλε που είσαι να καμαρώσεις την σπορά σου

 

Το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους ξεκινά με Μίκη

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΤο ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ και το ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ, αρχίζουν το πρόγραμμα: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ ΣΤΟ Cine ΦΙΛΙΠ, της περιόδου 2009 – 2010. Το πρόγραμμα ξεκινά την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009 και ολοκληρώνεται στις 16 Μαΐου 2010, με 25 διαφορετικά προγράμματα κάθε Κυριακή.

Η πρώτη μέρα είναι αφιερωμένη στην παιδική ηλικία του Μίκη Θεοδωράκη. Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ: Μίκης Θεοδωράκης: Το χρώμα της ελευθερίας. Τα παιδικά χρόνια του συνθέτη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κατωμερή και παραγωγή: ΣΚΑΪ.

Ακολουθεί συζήτηση με τους σκηνοθέτες Δήμο Αβδελιώδη και Γιάννη Κατωμερή, με θέμα: «Οι αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας, ως πρώτη ύλη στην καλλιτεχνική δημιουργία».

Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, με το Μίλτο Πασχαλίδη (τραγούδι-κιθάρα), Στέλιο Κάτσαρη (πιάνο) και Θύμιο Παπαδόπουλο (πνευστά).

 

Τιμή στον αγωνιστή της Ειρήνης και της Δημοκρατίας, Γρηγόρη Λαμπράκη

E-mail Εκτύπωση

Μίκης ΘεοδωράκηςΕκδήλωση με κεντρικό θέμα «Ειρήνη, Δημοκρατία, Πολιτισμός, Αθλητισμός» οργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ, στις 6 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής, αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος», προς τιμήν του αγωνιστή της Ειρήνης και της Δημοκρατίας, Γρηγόρη Λαμπράκη. Του ανθρώπου που συνέδεσε τη Μαραθώνια διαδρομή με το παγκόσμιο σύμβολο Ειρήνης και στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένος ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας.
Ήταν όλοι εκεί και με την παρουσία τους, την ιστορία τους στους πολιτικούς και κοινωνικούς στίβους και την αφηγηματική τους ικανότητα, φρόντισαν να συγκινηθούν και να συγκινήσουν με τη σειρά τους το κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα «Δημήτρη Μητρόπουλου» για να ζήσει από κοντά αυτά τα πρωτόγνωρα συναισθήματα...

Περισσότερα...
 

Κλείστε βαθειά στην καρδιά σας την Ελλάδα

E-mail Εκτύπωση

Μίκης Θεοδωράκης- Τι μήνυμα θα στέλνατε σε όλο τον ελληνικό λαό,…

Μίκης Θεοδωράκης: Θα τους ξαναέλεγα τα λόγια του Διονυσίου Σολωμού (ελαφρώς παραλλαγμένα): «Κλείστε βαθειά στην καρδιά σας την Ελλάδα. Και μονάχα τότε θα ανοίξουν για σας και τα παιδιά σας διάπλατες  οι πόρτες για την Πρόοδο και την Ευτυχία του Λαού μας».

Περισσότερα...
 

ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ

E-mail Εκτύπωση

«Ψυχή Βαθειά» Παντελής ΒούλγαρηςΆρθρο του Μίκη Θεοδωράκη στα «ΝΕΑ» της 26.10.2009, με αφορμή την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ψυχή Βαθειά» για τον Εμφύλιο

...Με άλλα λόγια κάτω από την επιφάνεια των ιδεολογικών και των πολιτικών σκοπιμοτήτων υπήρχε η μάζα των αθώων παιδιών, τυλιγμένων στα γρανάζια του χειρότερου πολέμου, του Εμφυλίου, αναγκασμένων να σκοτώσουν για να μην σκοτωθούν, μιας και στην πραγματικότητα δεν είχαν τίποτα να μοιράσουν μεταξύ τους. Ούτε ταξικό μίσος ούτε καν μίσος, μιας και οι πιο πολλοί ζούσαν στα ίδια περίπου χωριά, στην ίδια μίζερη ζωή και όλοι κι απ' τις δυο πλευρές ονειρεύονταν μια καλλίτερη ζωή με ειρήνη, ομόνοια, κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή για τον ίδιο λαό, τον ελληνικό...

Περισσότερα...
 

5ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης»

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΤο διήμερο 16 & 17 Οκτωβρίου πραγματοποιείται το 5ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης». Ένας χορωδιακός διαγωνισμός που καθιερώθηκε και διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια. Συνδιοργανώνεται από το Δήμο Ναυπάκτου, τη Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου και τελεί υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας. Στο δαιγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ συμμετέχουν ερασιτεχνικές Χορωδίες απ' όλη την Ελλάδα διεκδικώντας τα βραβεία.
Φέτος η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου θα ερμηνεύσει κύκλους τραγουδιών από έργα του μεγάλου συνθέτη, «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» , «ΖΟΡΜΠΑΣ» & «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΕΜΒΑΤΗΡΙΟ». Συμμετέχουν οι σολίστες, Σοφία Μιχαηλίδη, Δημήτρης Μπάσης, Δώρος Δημοσθένους, και η ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης. Διευθύνει ο μαέστρος Todor Kabakchiev.
 

Άλλη μια αυτοβιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη

E-mail Εκτύπωση

Μίκης ΘεοδωράκηςΑπό την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου και κάθε εβδομάδα θα κυκλοφορεί μαζί με το ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ η αυτοβιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη, σε 2 βιβλία – λευκώματα και σε 5 μοναδικά VCD. Ένα μοναδικό ντοκουμέντο, σε εικόνα και ήχο, της παγκόσμιας πορείας, της θυελλώδους ζωής και του πολυσήμαντου έργου του οικουμενικού συνθέτη της Ρωμιοσύνης.
Η καταγραφή αυτή πραγματοποιήθηκε από το 1983 έως το 2008 από τους Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη, προκειμένου να υπάρξει η προσωπική μαρτυρία του Μίκη Θεοδωράκη, για όσα έζησε στην πολυκύμαντη ζωή του, για το πώς δημιούργησε το καθοριστικό πνευματικό και μουσικό έργο του, το οποίο αναμφίβολα αποτελεί σημείο αναφοράς και τεκμήριο ήθους με τη στάση του σε όσα διαδραματίστηκαν από το 1925 έως σήμερα.

Περισσότερα...
 

Τα γερμανικά συνδικάτα γιορτάζουν με τιμή στο Μίκη Θεοδωράκη

E-mail Εκτύπωση
Μίκης Θεοδωράκης"Τρία γερμανικά ψηφία (DGB) εκπροσωπούν την παντοδύναμη Ένωση των Εργατικών Συνδικάτων, τον ισχυρότερο και πιο δραστήριο εργατικό θεσμό στην Ευρώπη που συμπλήρωσε φέτος 60 χρόνια από την ίδρυσή του. Και τα γιορτάζει με μια λαμπρή εκδήλωση-συναυλία στις 5 Οκτωβρίου στο περίφημο Konzerthaus του Βερολίνου, παρουσία του προέδρου της γερμανικής Δημοκρατίας Χορστ Κέλερ, της καγκελάριου Αγγέλα Μέρκελ και ακόμα 800 επιστημόνων, καλλιτεχνών και πανεπιστημιακών διεθνούς εμβέλειας, αλλά κι εκπροσώπων των μεγαλύτερων συνδικάτων του κόσμου. Η είδηση αποκτά διαστάσεις μιας μεγάλης τιμής προς την Ελλάδα, χάρη στην πρωτοβουλία του DGB να γιορτάσει τα γενέθλιά του όχι με κάποια από τα μουσικά έργα της γερμανικής κλασικής εποποιίας, αλλά με το «Canto General» του Μίκη Θεοδωράκη, με σολίστ τη Μαρία Φαραντούρη και τον Γερμανό βαρύτονο Ράινερ Σίρερ. Το έργο θα εκτελέσει η Ορχήστρα του Konzerthaus, υπό τον αρχιμουσικό Γιαν Ολμπεργκ, με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Konzerthaus."
Περισσότερα...
 

Τιμή στον Μίκη Θεοδωράκη από τον «Εργοτέλη» στο γιορτασμό των 80 χρόνων της Ομάδας

E-mail Εκτύπωση
ΠΑΕ «Εργοτέλης»Η στις γιορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε στο Ηράκλειο για τα 80 χρόνια από την ίδρυση της ομάδας, τίμησε και το Μίκη Θεοδωράκη για την προσφορά του στον Πολιτισμό, την Τέχνη και τη Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος του συλλόγου, Απόστολος Παπουτσάκης στην ομιλία του στην πανηγυρική εκδήλωση το Σάββατο 5.9.2009 στην αίθουσα "ΑΝΔΡΟΓΕΩ" στο Ηράκλειο τόνισε: "Με τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Εργοτέλη θέλουμε πάνω από όλα να υποδηλώσουν τον χαρακτήρα του συλλόγου μας. Με αξιοπρέπεια και ήθος πορεύτηκε, πορεύεται και θα πορεύεται, στοχεύοντας στο να συνδέει σε κάθε του δραστηριότητα τον αθλητισμό με τον πολιτισμό".

Αλλά γιατί μια ΠΑΕ να τιμά το Μίκη Θεοδωράκη; Τι σχέση είχε ο Μίκης με την Κρητική ποδοσφαιρική Ομάδα;

Περισσότερα...
 

Μια γερμανική βιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη που είναι ταυτόχρονα και ένα εγχειρίδιο για την ιστορία της νεότερης Ελλάδας

E-mail Εκτύπωση

Μίκης Θεοδωράκης«Εναντίον τίνος πρέπει να επαναστατήσουμε, κύριε Θεοδωράκη;». Με αυτόν τον τίτλο η μεγάλη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Αllgemeine Ζeitung» φιλοξένησε ολοσέλιδη συνέντευξη με τον Μίκη εν όψει των ογδοηκοστών τέταρτων γενεθλίων του. Η απάντησή του υπήρξε απλή και δύσκολη να εφαρμοστεί. Θα πρέπει, είπε, να διακόψουμε αυτόν τον μοιραίο χορό του σύγχρονου ανθρώπου γύρω από το χρυσό μοσχάρι, θα πρέπει να διακόψουμε τον φαύλο κύκλο της ανθρώπινης αλλοτρίωσης με τα λιτά μέσα του πολιτισμού, να δώσουμε στην απλή ταμία του σουπερμάρκετ, αυτήν που για να αγοράσουν οι δικοί της αυτοκίνητο αναλώνεται καθημερινά χτυπώντας τιμές και περνώντας πιστωτικές κάρτες από τη σχισμή της συσκευής, να της δώσουμε να ακούσει Χέντελ, Βιβάλντι και Μπαχ...»

Περισσότερα...
 

29 Ιούλη 2009 84α γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη στην Κρήτη

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΟ Δήμος Νέας Κυδωνίας και ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, άνοιξαν το πατρικό σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη στα γενέθλια του Μίκη στις 29 Ιούλη 2009 και υποδέχτηκαν τους φίλους του εκεί. Πλήθος κόσμου, χωριανοί, φίλοι, συγγενείς πέρασαν, κεράστηκαν και ευχήθηκε στο Μίκη υγεία και μακροημέρευση. Η βραδιά έκλεισε με τραγούδια του Μίκη από την Ελισάβετ Βερούλη και την κιθάρα της.

Την επόμενη μέρα την Πέμπτη 30 Ιούλη σε συναυλία που οργάνωσε ο Δήμος Νέας Κυδωνίας, αφιερωμένη στο Μίκη Θεοδωράκη, στο Άλσος Αγίων Αποστόλων, ο Γιάννης Κασσωτάκης και η Ελισάβετ Βερούλη ενθουσίασαν όλο τον κόσμο που γέμισε το άλσος. Ήταν μια μαγευτική βραδιά.
Επίσης την Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009 η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης διοργάνωσε συναυλία - μουσικό αφιέρωμα στον λυρικό Θεοδωράκη με την Ελένη Κουβίδη και τον Λεωνίδα Μαριδάκη στη Μαραθοκεφάλα Κολυμβαρίου.

Περισσότερα...
 

Στο Πέραμα

E-mail Εκτύπωση

Μίκης ΘεοδωράκηςΤο Μίκη Θεοδωράκη τίμησαν ο Δήμος Περάματος και η Νομαρχία Πειραιά το Σάββατο 4 Ιουλίου 2009, δίνοντας το όνομά του στο νέο ανοιχτό θέατρο της πόλης. Ο Μίκης Θεοδωράκης φύτεψε στον περιβάλλοντα χώρο, κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, μια ελιά, σύμβολο ειρήνης και δημοκρατίας. Μιλώντας στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί ευχαρίστησε το Πέραμα και τον Πειραιά, σημειώνοντας τους αγώνες και τις μνήμες που τον συνδέουν με την ευρύτερη περιοχή. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μια συναυλία - αναδρομή στο έργο του συνθέτη από τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Οι Νένα Βενετσάνου, Δημήτρης Μπάσης, Καλλιόπη Βέττα και Αλέξανδρος Χατζής τραγούδησαν τα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, που έχει μελοποιήσει ο Μ. Θεοδωράκης.

Περισσότερα...
 

Τιμητική διάκριση στον Μίκη Θεοδωράκη από το Αμερικανικό Κολέγιο Deree

E-mail Εκτύπωση

Μίκης ΘεοδωράκηςΟ Μίκης Θεοδωράκης, ήταν ένας από τους τρεις παραλήπτες τιμητικών διδακτορικών διπλωμάτων, κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης του Κολεγίου Deree στις 27 Ιουνίου, του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος. Ο κ. Θεοδωράκης τιμήθηκε με επίτιμο διδακτορικό, τόσο για τη διαχρονική προσφορά του στην τέχνη, όσο και για τη συμβολή του στους αγώνες για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μαζί του τιμήθηκαν ο Τζον Μπραδήμας, πρώην πρόεδρος του New York University και επί 22 χρόνια μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, καθώς και ο Άντριου Άθενς, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και ιδρυτής του φιλανθρωπικού οργανισμού hellenicare.

Ο Μίκης Θεοδωράκης στο μήνυμα που έστειλε στο «Deree College» του «Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος» για την ανακήρυξή του σε επίτιμο διδάκτορα, αναφέρεται στη στην Αμερική της ελευθερίας και της προόδου.

Περισσότερα...
 

Επίτιμος Διδάκτωρ ο Μίκης Θεοδωράκης στο Τουρκικό Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου

E-mail Εκτύπωση

Μίκης ΘεοδωράκηςΤην κοινή μουσική και πολιτισμική παράδοση της Ελλάδας και της Τουρκίας τόνισε ο Μίκης Θεοδωράκης σε ευχαριστήριο μήνυμα του προς το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, που τον ανακήρυξε επίτιμο διδάκτορα σε δημόσια τελετή που οργανώθηκε στις 19.6.2009 στην έδρα του Πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη. Απευθυνόμενος στους συγκεντρωθέντες στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου, μέσω ειδικής σύνδεσης από το σπίτι του στην Αθήνα, ο συνθέτης είπε ότι και μόνο το άκουσμα της λέξης Βόσπορος τον γεμίζει χαρά και τον παραπέμπει στα μέτρα και τις κλίμακες της βυζαντινής παράδοσης από την οποία εμπνεύσθηκε ο ίδιος όπως είπε.

Περισσότερα...
 

Η αυτοβιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη, “ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ” επανεκδόθηκαν και κυκλοφορούν από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

E-mail Εκτύπωση

Μίκης ΘεοδωράκηςΤο έργο θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009, ώρα 19:00, στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: Λεωνίδας Κύρκος, Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Στεφανία Μεράκου, και ο Μίκης Θεοδωράκης. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με την Τατιάνα Παπαγεωργίου (πιάνο), τον Νίκο Κουρουπάκη (φωνή), τον Γιώργο Δεμερτζή, τον Θανάση Αποστολόπουλο και το «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο»

Διοργάνωση: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ & MΕΓΑΛΗ MΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ EΛΛΑΔΟΣ «Λίλιαν Βουδούρη», ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Περισσότερα...
 

Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» Πρόγραμμα Συναυλιών 2009

E-mail Εκτύπωση

Μίκης ΘεοδωράκηςΛαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»

Πρόγραμμα Συναυλιών 2009

Περισσότερα...
 

"Μίκης Θεοδωράκης" - Τηλεοπτική Σειρά στο ΣΚΑΪ

E-mail Εκτύπωση

Μίκης ΘεοδωράκηςΤηλεοπτική Σειρά στο ΣΚΑΪ 6 δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ για τον Μίκη Θεοδωράκη. Η σειρά αρχίζει να προβάλλεται την Δευτέρα 15 Ιουνίου, στις 23:00 η ώρα και θα συνεχιστεί για 6 συνολικά εβδομάδες την ίδια μέρα και ώρα. Η σειρά αποτελεί την Οδύσσεια της ζωής και του έργου του Μίκη Θεοδωράκη που ζωντανεύουν στα μάτια του θεατή εικόνες και συναισθήματα που με λόγο γλαφυρό αφηγείται ο ίδιος ο δημιουργός. Δεκάδες χώροι, εκατοντάδες ηθοποιοί, ντοκουμέντα και βέβαια η μουσική του, συνθέτουν το μακρύ βιωματικό ταξίδι του Μίκη Θεοδωράκη στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας από τον μεσοπόλεμο έως σήμερα.

Περισσότερα...
 

«Το σχέδιο Ανάν είναι ιστορία και μάλιστα θλιβερή»

E-mail Εκτύπωση

Συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στην Αντιγόνη Δρουσιώτη στην Κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», 24 Μαΐου 2009

Μίκης Θεοδωράκης...Είμαι ουτοπιστής όχι για το όραμά μου για μια κοινωνία της αλληλεγγύης και όχι της ζούγκλας όπως αυτή που ζούμε σήμερα, αλλά γιατί οι ιστορικές συγκυρίες μάς απομακρύνουν ακόμα πιο πολύ από το όραμα της ιδανικής κοινωνίας του κομμουνισμού. Λίγοι φυσικά σήμερα γνωρίζουν τι σημαίνει ακόμα και η λέξη «κομμουνισμός», που απαιτεί ένα πολύ υψηλό επίπεδο ευθύνης, μόρφωσης, ανθρωπισμού, αγάπης, αλληλοεμπιστοσύνης και ψυχικής και πνευματικής καλλιέργειας, καθώς και οικονομικής αφθονίας για όλους και όχι μόνο για μικρές ομάδες εκμεταλλευτών-εξουσιαστών, όπως επίσης συμβαίνει σήμερα. Αν ήμουν πιο νέος, με την πείρα που απέκτησα, πιστεύω ότι θα είχα την τόλμη και τη δύναμη για μια νέα απόπειρα χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Ίσως μόνο και μόνο γιατί ντρέπομαι να ζω σ' αυτή τη θλιβερή εποχή που ζούμε σήμερα, στην οποία διαφεντεύει το δίκαιο του ισχυρότερου...

Περισσότερα...
 

«Θα ΄θελα στο τέλος να μην είμαι στην απέραντη μοναξιά...»

E-mail Εκτύπωση

Συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στο Γιώργο Λιάνη στα ΝΕΑ, 23 Μαΐου 2009

Μίκης ΘεοδωράκηςΑυτή θα πρέπει να είναι η πεντηκοστή συνέντευξη. Τι να τον ρωτήσω απόψε;
Το μόνο για το οποίο θα ήθελα να τον ρωτήσω είναι πώς «γεωμετρεί» το τέλος του. Λες και διάβασε τις σκέψεις μου και άρχισε να μου λέει: «Θα ΄θελα όταν το ποσοστό της ζωής που μου αναλογεί το ΄χω ξοδέψει όλο κι έρθει το τέλος, να μην είμαι στην απέραντη μοναξιά.
Θα ΄θελα να έχω ενδοεπικοινωνία με τον πατέρα μου και τον αδελφό μου. Αιώνια ενδοεπικοινωνία. Θα ΄ναι κάτι υπέροχο». Καθαρό χειμωνιάτικο σούρουπο. Απέναντι ο ήλιος κόκκινος βασιλεύει πάνω στην Ακρόπολη. Ο Ήλιος και ο Χρόνος. Ο Μίκης.

Περισσότερα...
 

Όταν η ποίηση και η μουσική περνούνε η μία στην άλλη

E-mail Εκτύπωση

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ, ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΙΟΥNΙΟΥ 2009

Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης ΡίτσοςΣτo πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ Αθηνών, στο Ηρώδειο, την Τετάρτη 10 Ιουνίου, θα παρουσιασθούν τρεις κύκλοι τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου με τη Λαϊκή Ορχήστρα « Μίκης Θεοδωράκης » στην εορταστική επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση του ποιητή . Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί, θα ερμηνευθούν, ο «Επιτάφιος», η «Ρωμιοσύνη» και «Τα δεκαοκτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», τα έργα που έχουν πλέον ταυτισθεί με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, καθώς πέτυχαν σε κρίσιμες στιγμές να εκφράσουν τη λαϊκή συνείδηση.

Περισσότερα...
 

«Του λέω: Για μας είστε ένας Θεός»

E-mail Εκτύπωση
Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης ΡίτσοςΜε αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου (Πρωτομαγιά του 1909), ο Μίκης Θεοδωράκης μιλά στην Αγγελική Κώττη στο Έθνος (25/4) για τον λατρεμένο φίλο του και την ανεκτίμητη σχέση τους.

Οι δικτάτορες προσπάθησαν να βάλουν ανάμεσά τους τα τανκς τους, αλλά τίποτα δεν κατάφεραν. Μεσούσης της χούντας, τα «Δεκαοχτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» του Γιάννη Ρίτσου έφτασαν στον Μίκη Θεοδωράκη, μελοποιήθηκαν, και έγιναν τραγούδια αντίστασης. Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που συναντήθηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες η τέχνη του ποιητή και του συνθέτη. Η φιλία τους, μια από τις δυνατότερες σχέσεις ζωής και για τους δυο τους, δενόταν ακόμα πιο σφικτά κάθε φορά που η πατρίδα περνούσε δοκιμασίες.

Περισσότερα...
 

«Κάποιοι με θέλουν μουσείο, αλλά δεν είμαι μουσείο»

E-mail Εκτύπωση

Μίκης ΘεοδωράκηςΣε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, ο Μίκης Θεοδωράκης μιλά για την υγεία του, τα χειρότερα χρόνια του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, τον θαυμασμό του στον Στάλιν και τον Μάο, αλλά και το διαρκές όνειρό του για μια νέα ιδεολογία κοινωνικής αλληλεγγύης.

Περισσότερα...
 

Τρίτη Συμφωνία του Μίκη Θεοδωράκη

E-mail Εκτύπωση
Την Παρασκευή 27 Μαρτίου και ώρα 20.30΄ θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής (Αίθουσα Φίλων της Μουσικής) η Τρίτη Συμφωνία του Μίκη Θεοδωράκη, έργο βασισμένο στην Τρελή Μάνα του Διονυσίου Σολωμού, την Πόλη του Κωνσταντίνου Καβάφη και τρεις βυζαντινούς ύμνους.

Το έργο θα ερμηνεύσουν η Χορωδία Μετροπόλιταν της Σόφιας και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Σολίστ η Δάφνη Ευαγγελάτου. Θα διευθύνει ο Βύρων Φιδετζής.

 

ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ! ΤΩΡΑ !

E-mail Εκτύπωση

Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη εν όψη της διαδήλωσης ενάντια στην 60η σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο

Αντι-ΝΑΤΟ"Δεν ξέρω πώς ηχεί στα αυτιά των άλλων λαών της Ευρώπης η λέξη «ΝΑΤΟ», όμως στα αυτιά του ελληνικού λαού ακούγεται σαν κατάρα.

Γιατί σημαίνει ξένες επεμβάσεις, εμφύλιο πόλεμο, εθνικές καταστροφές, αστυνομοκρατία, δικτατορία και εθνική αιμορραγία λόγω των υπέρογκων οικονομικών δαπανών που η Ατλαντική Συμμαχία μας επιβάλλει σε βάρος της οικονομικής και της κοινωνικής μας ανάπτυξης και ευημερίας.

Περισσότερα...
 

Η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» στο αντι-νατοϊκό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 21 Μαρτίου 2009

E-mail Εκτύπωση
Aντι-NATO«Σήμερα που κλείνουν δέκα χρόνια από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Σερβία και έξι χρόνια από την εισβολή των Αμερικάνων στο Ιράκ, βλέπουμε ότι ο πόλεμος όχι μονάχα δεν έχει σταματήσει αλλά, αντίθετα, εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Σε τέτοιες στιγμές, οι καλλιτέχνες, οι άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, οφείλουν να δείξουν έμπρακτα την ευαισθησία τους για τα κοινά ζητήματα, για τον αγώνα για Ειρήνη και Δικαιοσύνη. Γι αυτόν τον λόγο, θα είμαστε κι εμείς στις 21 Μαρτίου στο Σύνταγμα και θα ενώσουμε τη μουσική και τα τραγούδια μας με τις φωνές και τα συνθήματα των ακτιβιστών του αντιπολεμικού κινήματος», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ορχήστρας.
 

Έκθεση αφιερωμένη στο Μίκη Θεοδωράκη από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων

E-mail Εκτύπωση
Μίκης ΘεοδωράκηςΤο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει στον εκθεσιακό του χώρο έκθεση αφιερωμένη στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη, πολιτικό και στοχαστή Μίκη Θεοδωράκη. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 13 Μαρτίου έως και το Σεπτέμβριο. Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.

Στην έκθεση παρουσιάζεται το μουσικό έργο, η πολιτική δράση και παρουσία του, αλλά και η πλευρά του στοχαστή Θεοδωράκη, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, παρτιτούρες, χειρόγραφα, εκδόσεις, δίσκους, προγράμματα συναυλιών και παραστάσεων, καθώς και ηχητικά και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα. Στο πλαίσιο της έκθεσης κυκλοφορεί συνοδευτικός κατάλογος, όπου εκτός από το υλικό της έκθεσης περιλαμβάνονται και κείμενα που παρουσιάζουν και αναλύουν την πολύπλευρη προσωπικότητά του με στόχο τη βαθύτερη κατανόηση του ανθρώπου που έδωσε έκφραση σε όλους τους Έλληνες με τον πολιτικό του λόγο και την ελληνικότητα και οικουμενικότητα της μουσικής του. Το υλικό της έκθεσης προέρχεται από το Μουσείο-Αρχείο ΕΡΤ, την Ε.Ρ.Α, τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τη Βουλή Τηλεόραση, το Σύλλογο «Οι Φίλοι του Μεγάρου Μουσικής», από τα αρχεία της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη», από τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μπενάκη, το Θεατρικό Μουσείο, από το Αρχείο Μεγαλοκονόμου και από ιδιωτικές συλλογές.

Την έκθεση εγκαινίασε την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριος Κάρολος Παπούλιας. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής Βουλή-Τηλεόραση θα προβάλλει συνεντεύξεις, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές καταγραφές του μουσικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη.

Εκθεσιακός Χώρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Μητροπόλεως 1 και Φιλελλήνων, Σύνταγμα, Τηλέφωνο: 210 3709081, E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , http://foundation.parliament.gr, Ώρες λειτουργίας : καθημερινά 09:00 – 20:00, Σάββατο 09:00 – 17:00, Κυριακή 09:00 – 15:00

Αφιερώματα της τηλεόρασης της Βουλής των Ελλήνων

Περισσότερα...
 

Αυστραλία - Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ "Μίκης Θεοδωράκης, ο άνθρωπος, ο θρύλος, η ιδιοφυΐα"

E-mail Εκτύπωση

Μίκης ΘεοδωράκηςΣτις 17 Μαρτίου, στον κινηματογράφο "Astor Theatre" της Μελβούρνης, θα γίνει η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ "Μίκης Θεοδωράκης, ο άνθρωπος, ο θρύλος, η ιδιοφυΐα" που δημιούργησαν η ομογενής Ελένη Ευαγγέλου και ο Ράσελ Γκούντρικ.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε ήδη σε ειδική προβολή στην Αδελαΐδα και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νότια Αυστραλία Δημήτρης Χατζόπουλος που την παρακολούθησε, ανέφερε ότι η Ελένη Ευαγγέλου και ο Ράσελ Γκούντρικ "πέτυχαν να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη αυτοβιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη, της οποίας η αξία έγκειται στην άμεση και αυθεντική παρουσίαση, από τον ίδιο το Μίκη, όλων εκείνων των ερεθισμάτων που δημιούργησαν έναν γίγαντα της μουσικής, έναν ακατάβλητο αγωνιστή για κοινωνική δικαιοσύνη και, πάνω απ' όλα έναν άνθρωπο που πίστεψε, αγάπησε και προέβαλε την Ελλάδα διεθνώς".
Ο κ. Χατζόπουλος υπογράμμισε ότι "σπανίζουν πλέον οι άνθρωποι που γίνονται αγαπητοί για τη δράση τους στην πατρίδα τους και προβάλλουν τη χώρα τους στο εξωτερικό". "Γι' αυτό -πρόσθεσε- πρέπει τα κίνητρά τους, τα ερεθίσματά τους, η απλότητά τους και η ειλικρίνειά τους να διατηρούνται σε ντοκουμέντα, που θα παραδειγματίζουν και θα εμψυχώνουν τις νεότερες γενιές". "Όσοι παρακολουθήσουν την ταινία, θα έχουν τις αποδείξεις ότι οι μεγάλες προσωπικότητες κτίζονται με υπομονή, με εργατικότητα, με αρχές και αξίες, τις οποίες υπηρετούν, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους, αλλά και με άδολη αγάπη, που διαχέεται σε κάθε τους δράση. Τέτοια προσωπικότητα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης", κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ Μελβούρνη, Αυστραλία 2-3-2009

Στη φωτογραφία: Υποδοχή του Μίκη στην Αυστραλία. Διακρίνονται ομογενείς με πανό για την αντίσταση κατά της χούντας στην Ελλάδα, Μάρτιος 1972

 

«ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»

E-mail Εκτύπωση

Μίκης ΘεοδωράκηςΗ έννοια της αγάπης στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη είναι το θέμα των δύο συναυλιών που διοργανώνει η Ένωση Κυριών Δράμας «Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας» με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 17 Μαρτίου και την Τέταρτη 18 Μαρτίου 2009. Η αγάπη σε όλες τις εκφάνσεις της: ο έρωτας, η αγάπη της μάνας, η αδελφική αγάπη, η αγάπη-φιλία, η αγάπη ως ο Πυρήνας γύρω απ' τον οποίο περιστρέφεται όλη η ζωή μας, ένας Κύκλος στο κέντρο της Σκηνής, μέσα στον οποίο εξελίσσεται και ολοκληρώνεται όλη η παράσταση.

Η Νατάσα Θεοδωρίδου και η Ηρώ συναντούν την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης και -κάτω από την σκηνοθετική επιμέλεια της Μαργαρίτας Θεοδωράκη- διατρέχουν μαζί όλο το έργο του Θεοδωράκη με Κέντρο την έννοια της Αγάπης σε όλες της τις εκφάνσεις σ' ένα συνεχή διάλογο με την οθόνη που μας θυμίζει τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλείται σήμερα η Αγάπη σ' όλο τον κόσμο να παλέψει και να επιβιώσει.

 

Συναυλία διαμαρτυρίας για τα θύματα της Γάζας

E-mail Εκτύπωση

ΓάζαO Δήμος Περιστερίου διοργανώνει μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας, την Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 19:00 το απόγευμα στο κλειστό γυμναστήριο «Α. Παπανδρέου».

Με σύνθημα: «Σταματήστε τον πόλεμο τώρα», η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», πλαισιωμένη από εξαίρετους καλλιτέχνες: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Νένα Βενετσάνου, Πέτρος Γαϊτάνος, Δώρος Δημοσθένους, Κίτρινα Ποδήλατα, Μαρίζα Κωχ, Βασίλης Λέκκας, Σωτηρία Λεονάρδου, Νατάσσα Μανίσαλη και Λάκης Χαλκιάς, τραγουδούν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη για την ΕΙΡΗΝΗ.

Περισσότερα...
 

Ανάδειξη του “πνευματικού κεφαλαίου Μ. Θεοδωράκης” ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ

E-mail Εκτύπωση

Συνέντευξη του Γιώργου Αγοραστάκη στο Δημήτρη Μαριδάκη στα «Χανιώτικα Νέα» 12/01/09

Η περαιτέρω εδραίωση του πνευματικού κεφαλαίου Μίκης Θεοδωράκης στην Κρήτη και τα Χανιά, αποτελεί τον σημαντικότερο στόχο του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων «Μ. Θεοδωράκης», που πριν από λίγο καιρό πραγματοποίησε στον Γαλατά Χανίων αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου. Η διερεύνηση του θέματος για τη δημιουργία Ιδρύματος «Μ. Θεοδωράκης», η προώθηση του ζητήματος του ομώνυμου υπαίθριου ανοιχτού θεάτρου στους Αγ. Αποστόλους, αλλά και η στενότερη συνεργασία με τον δήμο Ν. Κυδωνίας για την αξιοποίηση του πατρικού σπιτιού του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη στον Γαλατά πρόκειται θα βρεθούν στο επίκεντρο των επιδιώξεων του νέου διοικητικού συμβουλίου.

Τα παραπάνω υπογράμμισε, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ο επανεκλεγμένος πρόεδρος Γιώργος Αγοραστάκης.

Περισσότερα...
 

Διάλογοι & Διαλογισμοί

Ομιλίες & Κείμενα

Διεθνές Συνέδριο

"εκ βαθέων"

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ