Ο Μίκης Θεοδωράκης και οι φίλοι του στην Κρήτη

Αρχή Ημερολόγιο Τα νέα του 2011

Τα νέα του 2011

Μίκης Θεοδωράκης, "Επιλογές" - 50 δίσκοι - 1000 τραγούδια

E-mail Εκτύπωση

Στη στήλη "ΜΟΥΣΙΚΗ" των ιστοσελίδων μας, αναρτώνται 1000 τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη με την άδειά του. Τα τραγούδια αυτά κυκλοφόρησαν με πρωτοβουλία φίλων του σε 50 δίσκους το 2010. Την πρωτοβουλία αυτή επαίνεσε και χαιρέτησε ο ίδιος ο Μίκης. "… θέλω τα 1.000 τραγούδια να φτάσουν σε κάθε γωνία της ελληνικής γης και σε κάθε πτυχή της ελληνικής ψυχής, γιατί τότε μονό πιστεύω ότι η ψυχή μου θα βρει ανάπαυση." γράφει σε επιστολή του ο μεγάλος δημιουργός (επισυνάπτεται).

Περισσότερα...
 

Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη 3η ΕΚΛΟΓΟ-ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

E-mail Εκτύπωση
Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, 3η ΕΚΛΟΓΟ-ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011, στο Δημοτικό κατάστημα Γαλατά Χανίων η 3η τακτική Εκλογο-απολογιστική Γενική Συνέλευση, του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη.
Τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης ήταν:
1.   Απολογισμός του Δ.Σ. και Γενικός Προγραμματισμός
2.   Εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής.
Περισσότερα...
 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

E-mail Εκτύπωση
Το Δ.Σ. του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη καλεί τα μέλη του συλλόγου να συμμετέχουν στην 3η τακτική Εκλογο-απολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, που θα γίνει τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 19:30 στο Δημoτικό Κατάστημα στο Γαλατά Χανίων.
Θέματα της Γενικής Συνέλευσης είναι:
 1. Απολογισμός του Δ.Σ. και Γενικός Προγραμματισμός
 2. Τροποποίηση Καταστατικού
 3. Εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής.
Περισσότερα...
 

ΟΜΙΛΙΑ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ Κ.Α.Π.

E-mail Εκτύπωση
ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ Κ.Α.Π. Καβάλα 2.12.2011
 
Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες
Πέρασε ένα χρόνος από την ίδρυσή μας και όλοι μας γνωρίζουμε την πορεία του Κινήματός μας, τα θετικά και τα αρνητικά σε όλο αυτό το διάστημα. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι πετύχαμε περισσότερα απ' όσα είχαμε υπολογίσει και λιγότερα απ' όσα έπρεπε και μπορούσαμε να έχουμε κάνει. Η βασική αιτία γι' αυτή την αντινομία βρίσκεται στο γεγονός ότι το αυθόρμητο στοιχείο στη στάση μας υπερίσχυσε της βαθειάς γνώσης του τι είμαστε και του τι θέλουμε, με αποτέλεσμα να κάνουμε δυο βήματα μπρος και ένα βήμα πίσω και σε ορισμένες περιπτώσεις ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω. Ως «ποσότητα» δεν φτάσαμε ούτε στο ένα δέκατο αυτού που ελπίσαμε και μπορούσαμε να γίνουμε. Η δε ποιότητα, δηλαδή η αντανάκλασή μας μέσα στον λαό δεν οφείλεται τόσο στο πρόσωπό μας και στις δράσεις μας αλλά -θα έλεγα- αποκλειστικά στην ακτινοβολία των ιδεών μας. Κι αυτό φάνηκε καθαρά στις μεγάλες συγκεντρώσεις, στις οποίες παρατηρήθηκε το φαινόμενο ο Λαός να βρίσκεται πολύ πιο κοντά στην ουσία του τι αντιπροσωπεύει το Κίνημά μας απ' ό,τι ορισμένα μέλη μας. Και όταν λέω «ουσία», εννοώ την διαφορετικότητα απ' όλες τις υπόλοιπες ιδέες, προτάσεις, Κινήσεις και Κόμματα…
Περισσότερα...
 

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ - Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ

E-mail Εκτύπωση
Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Συμπόσιο: "Ο Εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον εικοστό πρώτο αιώνα" 1 Νοεμβρίου 2011, MEGARON PLUS
 
Θα σας μιλήσω για τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Ποιητή του «Άξιον Εστί», που ευθύς μόλις το έλαβα με συνεπήρε από την πρώτη στιγμή, με συγκίνησε και με ενέπνευσε δημιουργώντας μέσα μου ένα ποτάμι μουσικής σαν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την ανυπέρβλητη ομορφιά που μου δώρισε.
Όμως πέρα από την αισθητική ομορφιά, μπόρεσα να αποκωδικοποιήσω και την ομορφιά της σοφίας και της αλήθειας, που χωρίς αυτά το μήνυμα του Ποιητή μένει μετέωρο. Και πολύ φοβάμαι ότι πολλοί έμειναν στην αισθητική μαγεία των στίχων είτε στα καθαρά ποιητικά τους νοήματα, χωρίς να μπορούν να φτάσουν στον πυρήνα της σκέψης του Έλληνα Ποιητή, που με αγωνία και σοφία πασχίζει να στείλει στους νεοέλληνες μήνυμα και πρόσκληση αυτογνωσίας...
Περισσότερα...
 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

E-mail Εκτύπωση

Πριν από 38 χρόνια έγινε το Πολυτεχνείο για να φύγει η Χούντα.
Τότε οι δικτάτορες μας είχαν στερήσει την ελευθερία.
Τώρα είμαστε φαινομενικά ελεύθεροι, όμως στην ουσία μας κυβερνούν οι ξένοι.
Τότε τα όπλα τους ήταν ο φόβος της βίας και των τανκς.
Τώρα οι ξένοι μας απειλούν με την ταπείνωση, την εξαθλίωση και το φάσμα της πείνας...

Περισσότερα...
 

Χαιρετισμούς σας στέλνουμε...

E-mail Εκτύπωση
Οι ΣΠΙΘΕΣ του Νομού Χανίων διοργάνωσαν μια καταπληκτική συναυλία - αφιέρωμα στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στο ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΩΔΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Η συναυλία είχε προγραμματιστεί να γίνει την Τετάρτη 21/9/2011 στο θέατρο της ανατολικής τάφρου στα Χανιά μετά την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη αλλά ματαιώθηκε λόγω καταρρακτώδους βροχής.
Περισσότερα...
 

ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

E-mail Εκτύπωση

Για υποκρισία, παιχνίδι με τις αντοχές του λαού και χρησιμοποίηση των θεσμών αδιαφορώντας για τις συνέπειες κατηγορεί την κυβέρνηση ο Μίκης Θεοδωράκης σχολιάζοντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με την νέα δανειακή σύμβαση.

Όλη η δήλωση..

Περισσότερα...
 

«Οχι στο Ναι των υποταγμένων Ναι στο Οχι των γενναίων»

E-mail Εκτύπωση

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΩΤΙΚΟ «ΟΧΙ» ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για «να σταματήσει η ουσιαστικά πραξικοπηματική δράση της παρούσης κυβέρνησης», ή ακόμη και την παραίτησή του ζητεί ο Μίκης Θεοδωράκης. Μίκης Θεοδωράκης  με αφορμή την επέτειο του ΟΧΙ, αναφέρει τα σημαντικά ΟΧΙ «στην προσβολή του ελληνικού λαού». Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

Περισσότερα...
 

Έκκληση για "τη σωτηρία των λαών της Ευρώπης"

E-mail Εκτύπωση

Δεκάδες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών από πολλές χώρες της Ευρώπης συνυπογράφουν την "κοινή έκκληση για τη σωτηρία των λαών της Ευρώπης", με αφορμή την συμπλήρωση εξήντα πέντε ετών από την ήττα του ναζισμού και του φασισμού. Όπως επισημαίνεται στην έκκληση, την οποία, μεταξύ άλλων, συνυπογράφουν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας και ο Μανώλης Γλέζος, "οι λαοί της Ευρώπης αντιμετωπίζουν σήμερα μια δραματική απειλή, όχι στρατιωτική αυτή τη φορά, αλλά οικονομική, κοινωνική και πολιτική"...

Περισσότερα...
 

Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης καλούν για ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο

E-mail Εκτύπωση

Έκκληση προς τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις «που ελπίζουν σε ένα διαφορετικό μέλλον από το ζοφερό του Μνημονίου» να συνεργαστούν με στόχο «μια κυβέρνηση σωτηρίας της πατρίδας», «μια κυβέρνηση που θα φέρει το λαό στην εξουσία» απευθύνουν 13 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης μεταξύ των οποίων και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Περισσότερα...
 

Αναγκαία η Συγκρότηση Εθνικού Παλλαϊκού Μετώπου Αντίστασης

E-mail Εκτύπωση
 
Συνέντευξη του Mίκη Θεοδωράκη στην Πόλυ Κρημνιώτη στην Αυγή 09/10/2011
Η συγκρότηση ενός ενιαίου Εθνικού Παλλαϊκού Μετώπου Αντίστασης και Σωτηρίας το οποίο θα "καθοδηγήσει την οργανωμένη δύναμη της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων" στην "αντιπαράθεση με το σημερινό, διεθνές και εγχώριο, Σύστημα Εξουσίας" είναι για τον Μίκη Θεοδωράκη "ο μοναδικός δρόμος" που θα μας οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση! Ο Μίκης των αγώνων της αριστεράς στους χαλεπούς καιρούς του παρελθόντος, αναγνωρίζει σήμερα ότι "η δύναμη της αριστεράς μέσα στον λαό μπορεί να γίνει καταλυτική" υπό την προϋπόθεση ότι θα "αποφασίσει να εγκαταλείψει τα εξαπτέρυγα και να οδηγήσει τους οπαδούς της στην καρδιά της νέας παλλαϊκής αντίστασης όπως έχει αρχίσει να διαμορφώνεται" όπως λέει αφήνοντας σαφείς αιχμές για το δογματικό κομμάτι της και επισημαίνοντας τον ανασταλτικό παράγοντα της πολυδιάσπασής της. Χαρακτηρίζει "τραγωδία" το τρίπτυχο "ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και τρόικα" και ταυτόχρονα επισημαίνει ότι το παρόν πολιτικό σύστημα "πρέπει να χτυπηθεί μετωπικά και να εξουδετερωθεί". Μερικές ημέρες πριν, άλλωστε, η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, απ' όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας, επέλεξε να αναφερθεί μόνο στον Μίκη. Για τον Θεοδωράκη, ωστόσο, σήμερα "η σημασία του καινούργιου αγώνα μπορεί να συγκριθεί μόνο με 'κείνον της γερμανικής κατοχής".
Περισσότερα...
 

ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ

E-mail Εκτύπωση

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ ΧΑΝΙΩΝ 1.09.2011

Σε μια εντυπωσακή συγκέντρωση της Κ.Α.Π. μίλησε ο Μίκης Θεοδωράκης την Τετάρτη 21/9/2011 το βράδυ στα Χανιά. Το θέταρο της ανατολικής τάφρου της πόλης γέμισε από τους Χανιώτες που πήγαν να ακούσουν τον συμπατριώτη τους. Χαρακτηριστικό του μεγάλου ενδιαφέροντος της ομιλίας του Μίκη Θεοδωράκη, ήταν το γεγονός ότι έγινε κάτω υπό βροχή χωρίς να φύγει ο κόσμος μέχρι του τέλους της. Το μόνο που δεν έγινε ήταν η μουσική συναυλία που είχε προγραμματιστεί για τη συνέχεια. 
Η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά...

Περισσότερα...
 

Ο Μίκης Θεοδωράκης στο πατρικό του στο Γαλατά

E-mail Εκτύπωση

Ο Μίκης Θεοδωράκης συνοδευόμενος από των Πρόεδρο του Συλλόγου των Φίλων του στην Κρήτη Γιώργο Αγοραστάκη, επισκέφτηκε το πατρικό του σπίτι στο Γαλατά Χανίων την Τετάρτη 21/9 το πρωί. Είναι η πρώτη φορά μετά το 2005 που ο Μίκης επισκέπτεται το πατρικό του και μετά που αυτό πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου Νέας Κυδωνίας και νυν Δήμου Χανίων.
Εκεί τον περίμεναν ο Δήμαρχος Χανίων κ. Μανόλης Σκουλάκης με αντιπροσωπία του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, ο πρώην Δήμαρχος Ν. Κυδωνίας κ. Μανόλης Σταματάκης, η κόρη του Μαργαρίτα, φίλοι και συνεργάτες του από τα παλιά...

Περισσότερα...
 

Επανάσταση ή αγρανάπαυση

E-mail Εκτύπωση

Ελευθεροτυπία, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011
 «Πιστεύει κανείς ότι ο ρόλος της όποιας κυβέρνησης μπορεί να είναι άλλος εκτός από το να εφαρμόζει τις αποφάσεις-εντολές των ξένων; Και τότε ποιος είναι ο ρόλος της Βουλής;» είναι τα ερωτήματα, κάθε άλλο παρά ρητορικά, που θέτει ο Μίκης Θεοδωράκης στο ανέκδοτο κείμενό του με τίτλο «Επανάσταση ή Αγρανάπαυση» που περιλαμβάνεται στο νέο βιβλίο του «Σπίθα για μια Ελλάδα ανεξάρτητη και δυνατή» το οποίο θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο «Ιανός».
Η «Κ.Ε.» δημοσιεύει εκτενή αποσπάσματα του συγκεκριμένου κειμένου που ο Μίκης έγραψε στο Βραχάτι Κορινθίας. Ο πνευματικός και πολιτικός πατέρας της «Σπίθας» τοποθετεί στο επίκεντρο των εξελίξεων τον πολίτη. Με την έννοια όχι του μονοδιάστατου ατόμου αλλά εκείνης του ενεργού πολιτικού όντος, που δεν είναι εξαρτημένο από πολιτικές συμφερόντων. Σημειώνει μάλιστα «το Κίνημα των Αγανακτισμένων Πολιτών το δημιούργησε η συμπεριφορά της κυβέρνησης αλλά και η έλλειψη ουσιαστικής αντίδρασης από τις παραδοσιακές φιλολαϊκές προοδευτικές δυνάμεις». Και προτείνει «οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου πρέπει να βρουν τρόπους για κοινή στάση απέναντι στον κοινό κίνδυνο». Αν, όπως γράφει, βρισκόμαστε «στην ώρα μηδέν», τότε μόνο ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα, προσανατολισμένο στην απελευθέρωση του ελληνικού λαού από τους δυνάστες του, μπορεί να εγγυηθεί τη Δημοκρατία...

Περισσότερα...
 

Ο Μίκης Θεοδωράκης στα Χανιά

E-mail Εκτύπωση

 

 

 

Ο Εργοτέλης τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη

E-mail Εκτύπωση

Ο Γυμναστικός Σύλλογος  Εργοτέλης, σε συνεργασία και  υπό την αιγίδα της ΠΑΕ Εργοτέλης τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη, με μία μεγάλη λαϊκή συναυλία  την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στο  Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο Κρήτης,  στις 21:00.

Mε αφορμή την συναυλία, παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου και ο πρόεδρος του Εργοτέλη Απόστολος Παπουτσάκης χαρακτήρισε τη συναυλία ως «ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα των τελευταίων ετών στην Κρήτη». Ο κ. Παπουτσάκης αναφέρθηκε στη σχέση του Μ. Θεοδωράκη με το σωματείο τονίζοντας ότι «πριν από 45 χρόνια, ο μεγάλος Μίκης συναντήθηκε με τον Εργοτέλη σε εκείνη τη συναυλία στο Μαρτινέγκο. Ήταν, ανέφερε, 6 Αυγούστου του 1966. Εποχή δύσκολη. Εποχή ταραχώδης. Εκείνη η συναυλία αποτέλεσε την αιτία να χαρακτηριστεί ο Εργοτέλης ως σωματείο που δρα αντεθνικώς, με αποτέλεσμα να διωχθεί στη συνέχεια από τη χούντα και να εξοντωθεί". Ο Εργοτέλης όμως, πρόσθεσε ο Α. Παπουτσάκης, δεν θα μπορούσε να μη ξαναβρεί το δρόμο του. Γιατί είναι ιδέα, είναι αντίληψη, είναι τρόπος ζωής. Ο Εργοτέλης ξαναβρήκε το δρόμο του και όλοι όσοι γίναμε κοινωνοί της ιδέας του αισθανθήκαμε την ανάγκη να αναδείξουμε το ένδοξο παρελθόν του.

Ο  κρητικής καταγωγής κορυφαίος Έλληνας συνθέτης  θα βρίσκεται κοντά μας και θα λαμπρύνει  με την παρουσία του τη συναυλία που θα δώσει η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με αποσπάσματα από το πλούσιο έργο του. Τραγούδια αγαπημένα, σύμβολα των αγώνων για την ελευθερία,που  σημάδεψαν τους Έλληνες και τραγουδιούνται  σε ολόκληρο τον  κόσμο.

Συμμετέχουν: Γλυκερία, Δημήτρης Μπάσης, Σοφία Παπάζογλου, Παναγιώτης Πετράκης, Κατερίνα Παπουτσάκη, Θωμάς Βενάκης 
και ο λυράρης από τους Άνω-Ασίτες Γιώργος Λιαπάκης

 

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Ή ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ

E-mail Εκτύπωση

Άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη, αναρτημένο στις ιστοσελίδες της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών

Η επιστήμη της Επανάστασης μας διδάσκει ότι τα αυθόρμητα κινήματα μαζών που εκφράζουν τη λαϊκή διαμαρτυρία, είναι αδύνατο να μετεξελιχθούν σε επαναστατική δύναμη αν λείπει η κοινή και αποδεκτή από όλους ηγετική δύναμη που θα τα μεταβάλει σε συγκεκριμένη και πειθαρχημένη δύναμη κρούσης με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και συγκεκριμένα προγράμματα. Χωρίς αυτή τη μετεξέλιξη όσο μεγάλος κι αν είναι ο όγκος και το πάθος των αυθόρμητων αλλά σκόρπιων και δίχως εσωτερική δομή και σύνδεση διαδηλωτών, τα κινήματα αυτά αποτελούν εύκολο στόχο για την Εξουσία και τα συγκροτημένα με στρατιωτική πειθαρχία όργανά της, εφοδιασμένα με όλα τα μέσα βίας από τα γκλομπ και τα δακρυγόνα έως τα όπλα, ακόμα και τα κανόνια (όπως τα χρησιμοποίησαν στην Ινδία οι Βρετανοί κομματιάζοντας το τεράστιο πλήθος).

Περισσότερα...
 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

E-mail Εκτύπωση

Πλατεία Αριστοτέλους, 9.6.2011

Λαέ της Θεσσαλονίκης!
Πάλης ξεκίνημα, νέοι αγώνες, οδηγοί της ελπίδας τα νιάτα της Ελλάδας, που ξεχύθηκαν στις πλατείες από το Σύνταγμα ως τον Λευκό Πύργο φωνάζοντας ΟΧΙ στο Μνημόνιο, Έξω η Τρόικα, Κάτω η Κυβέρνηση της μειοδοσίας και του ξεπουλήματος. Ήρθε η ώρα του Λαού. Πρώτα στα Προπύλαια στην Αθήνα με τους 50.000 Αθηναίους και τώρα στην Πλατεία Αριστοτέλους, στην λαομάνα Θεσσαλονίκη. Έτσι κι εμείς, όπως ως τώρα φωνάζαμε «ΟΧΙ στο Μνημόνιο», ας βροντοφωνάξουμε σήμερα «ΟΧΙ και στο Νέο Μνημόνιο», που θα βάλει το μαχαίρι ακόμα πιο βαθειά στις σάρκες του Λαού και που αυτή τη στιγμή φέρνει το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή η Κυβέρνηση για να ψηφιστεί.
Γι' αυτό το λόγο κι εμείς διαλέξαμε αυτό το ιστορικό μετερίζι, τη Θεσσαλονίκη των αγώνων, για να στείλουμε στην Αθήνα ένα ηχηρό μήνυμα: Έλληνες Βουλευτές, Αρνηθείτε να πείτε ΝΑΙ σ' αυτό το νέο έγκλημα σε βάρος του Λαού και της Πατρίδας...

Περισσότερα...
 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

E-mail Εκτύπωση

Σήμερα βιώνουμε μια μεγάλη εθνική τραγωδία. Σύσσωμος ο ελληνικός λαός οδηγήθηκε στην άκρη του γκρεμού χωρίς να το ξέρει και δίχως να το θέλει. Ακόμα κι αυτοί που ψήφισαν τα δύο κόμματα Εξουσίας, τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, είμαι βέβαιος ότι δεν γνώριζαν τις αντιλαϊκές και αντεθνικές δεσμεύσεις με τις οποίες φόρτωναν τη χώρα πίσω από την πλάτη μας οι δύο κυβερνήσεις της Δεξιάς και του Κέντρου για εξήντα ολόκληρα χρόνια, από το 1950, το τέλος του εμφυλίου πολέμου, έως σήμερα...

Περισσότερα...
 

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

E-mail Εκτύπωση
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, 26.03.2011
Ακούμε από τα κυβερνητικά χείλη τη δήλωση , που αναπαράγεται άκριτα από τα Μεγάλα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης , ότι ο ρόλος της χώρας μας είναι απλώς... υποστηρικτικός στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης. Λίγο ακόμα θα μας πουν ότι η μία φρεγάτα, το ιπτάμενο ραντάρ, τα δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα και τα 4 αεροσκάφη F-16 που έθεσε η κυβέρνηση στη διάθεση των Συμμαχικών Δυνάμεων για την επιβολή της Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων, πετάνε... λουλούδια εναντίον του Καντάφι!...Και ότι στη Σούδα υπάρχει ένας απέραντος ανθόκηπος!...
Περισσότερα...
 

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΤΟ ΧΡΕΟΣ

E-mail Εκτύπωση

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας

Παρουσιάζουν την τρίτομη αυτοβιογραφία του

ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ "ΤΟ ΧΡΕΟΣ"

τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011 και ώρα 19.00

στην αίθουσα του Θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη (Πειραιώς 206, ύψος Χαμοστέρνας)

Για την έκδοση θα μιλήσουν: Χριστόφορος Δ. Αργυρόπουλος, Αναστάσιος Πεπονής, Κώστας Ζουράρις, Μαρία Φαραντούρη, και ο Μίκης Θεοδωράκης

Περισσότερα...
 

Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 25,26-3-2011

E-mail Εκτύπωση
Συναυλία στο Ηράκλειο 25-3-2011
& Σάββατο 26.3.2011, ώρα 18.00 ΜΕΓΑΛΗ ANOIXTH ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΟΜΙΛΗΤΗ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, ΝΕΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Περιοχή Δυο Αοράκια,Βιομηχανική Περιοχή)
Περισσότερα...
 

ΟΛΑ Ή ΤΙΠΟΤΑ

E-mail Εκτύπωση

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 27.02.2011

Από την 1η Δεκεμβρίου έχουν περάσει μόλις 3 μήνες και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η Κίνησή μας ακτινοβόλησε αμέσως με τέτοια λάμψη και δύναμη, ώστε αυτή τη στιγμή να μετράμε τις Σπίθες που γεννήθηκαν σε όλη την Ελλάδα κατά εκατοντάδες.

Όμως ίσως το πιο σπουδαίο είναι το γεγονός ότι μπήκε για καλά στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Είναι παρούσα σε όλες τις συζητήσεις παρ' όλες τις προσπάθειες που γίνονται από την Κυβέρνηση και τα Όργανά τους να μας σβήσουν...

Περισσότερα...
 

Προσωρινή Συμβουλευτική Επιτροπή της Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών

E-mail Εκτύπωση
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σχηματίστηκε δεκαμελής  «Προσωρινή Συμβουλευτική Επιτροπή» που πλαισιώνει την  «Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών» που ίδρυσε την 1η Δεκεμβρίου 2010 ο Μίκης Θεοδωράκης .
Τα μέλη της επιτροπής είναι :
 • Γιώργος Κασιμάτης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, της Νομικής Σχολής του  Πανεπιστημίου Αθηνών.
 • Δημήτρης Αλευρομάγειρος, αντιστράτηγος ε.α.
 • Νίκος Κούνδουρος, σκηνοθέτης.
 • Βασίλης Φίλιας, Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Παντείου.
 • Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας.
 • Στέφανος Ληναίος, ηθοποιός.
 • Κώστας Ζουράρις, Καθηγητής Πανεπιστημίου Παρισίων Πολιτειολόγος.
 • Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, δημοσιογράφος, συγγραφέας.
 • Βασίλης Παπαδόπουλος, γιατρός.
 • Δημήτρης Καζάκης, Οικονομολόγος
Η «Προσωρινή Συμβουλευτική Επιτροπή» θα πραγματοποιήσει την πρώτη δημόσια εμφάνισή της στο Πολιτιστικό Κέντρο Αργυρούπολης το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου στις 18.00 με την παρουσία Επιτροπών (Σπιθών) Αττικής.  Στη συγκέντρωση ο Μίκης Θεοδωράκης θα αναλύσει το Ιδεολογικό Στίγμα του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών.
Αθήνα 24-1-2011
 

Να ξαναγίνουμε αφεντικά στον τόπο μας

E-mail Εκτύπωση

Ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη σε εκδήλωση της "Κίνησης Πολιτών η Σπίθα" - Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011 στην Αθήνα

Με μια χειμαρρώδη ομιλία που κράτησε σχεδόν δυο ώρες, στο κατάμεστο θέατρο «ΡΕΞ» με περισσότερους από 1000 ανθρώπους να κρέμονται κυριολεκτικά από τα χείλη του ο Μίκης Θεοδωράκης ξετύλιξε τον μίτο του προβληματισμού του και κατέγραψε τους τρόπους με τους οποίους κατά τη γνώμη του μπορούν να ξαναγίνουν οι Έλληνες «αφεντικά» στον τόπο τους. Ξεδιπλώνοντας τον λόγο του γύρω από το τρίπτυχο... Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Πατριωτική Αναγέννηση, ο παγκοσμίου φήμης μουσικο-συνθέτης τόνισε ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το δόγμα “Ανήκομεν εις την Δύση” και να ενστερνιστούμε το δόγμα “Ανήκουμε στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα”...

Περισσότερα...
 

Η “σπίθα”

E-mail Εκτύπωση
Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
H ιδρυτική διακήρυξη του Μίκη Θεοδωράκη για την Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών. Ένα κίνημα αντίστασης και ανυπακοής στην επιβολή ξενόφερτων λύσεων, ηθών και μέτρων, που αλώνουν την κυριαρχία της χώρας, την ανεξαρτησία της και «την ψυχή του λαού της».
Περισσότερα...
 

Διάλογοι & Διαλογισμοί

Ομιλίες & Κείμενα

Διεθνές Συνέδριο

"εκ βαθέων"

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ