Ο Μίκης Θεοδωράκης και οι φίλοι του στην Κρήτη

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ 2015

E-mail Εκτύπωση
Share

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών σε συνέντευξη τύπου από το Γιώργο Λούκο, πλαισιωμένο από τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Το Φεστιβάλ Αθηνών γιορτάζει φέτος 60 χρόνια δημιουργικής παρουσίας (1955-2015) στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας με μεγάλα διάσημα ονόματα στις παραστάσεις του. Μαζί και στο πλαίσιο του γιορτασμού των 90 χρόνων Μίκη Θεοδωράκη του έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα δυο μεγάλα έργα του Μίκη, το άξιον εστί και το CantoGeneral.

alt

KΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ

Άξιον εστί του Μίκη Θεοδωράκη

Η ΚΟΑ και το Ελληνικό Φεστιβάλ συμμετέχουν στον εορτασμό των 90ών γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάζοντας σε μια μεγάλη συναυλία το Άξιον εστί, από τα εμβληματικότερα έργα μελοποιημένης ποίησης –του Οδυσσέα Ελύτη εν προκειμένω– της ελληνικής μουσικής παρακαταθήκης. Με την ΚΟΑ συμπράττουν, ως σολίστ, ο Δημήτρης Πλατανιάς (βαρύτονος) και οι Χορωδίες του Δήμου Αθηναίων και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διευθύνει ο Στέφανος Τσιαλής.

[14 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ]

 alt

ΠAΜΠΛΟ ΝΕΡΟYΔΑ - ΜIΚΗΣ ΘEΟΔΩΡΑΚΗΣ

CantoGeneral

Χορωδία Choeur du Canto και μουσικοί από το Καμπέρ (Quimper) της Βρετάνης

Το Γενικό άσμα του Πάμπλο Νερούδα, μια κραυγή των λαών της Λατινικής Αμερικής για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, έγινε στα χέρια του Μίκη Θεοδωράκη ένα επικό κάλεσμα για δημοκρατία και ελευθερία ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών, και γύρισε έτσι ολόκληρο τον κόσμο, μιλώντας κατευθείαν στις καρδιές των ανθρώπων μέσα από την υποβλητική, δωρική φωνή της Μαρίας Φαραντούρη και του Πέτρου Πανδή. Το Canto General συνεχίζει και σήμερα να εμπνέει το κοινό και τους καλλιτέχνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Όπως την Choeur du Canto, μια χορωδία υψηλοτάτου επιπέδου, που θα έρθει φέτος το καλοκαίρι από τη μακρινή Βρετάνη στο δικό μας Ηρώδειο για να παρουσιάσει αυτό το «έργο-σύμβολο της ελευθερίας», με αφορμή τα ενενηκοστά γενέθλια του παγκόσμιου Έλληνα συνθέτη.

Τη χορωδία διευθύνει ο Jean Golgevit, ο συνθέτης, βιολιστής και δάσκαλος φωνητικής που θεωρείται η ψυχή της μουσικής σκηνής στη Βρετάνη.

[23 & 24 ΙΟΥΛΙΟΥ / ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ]

 

Διάλογοι & Διαλογισμοί

Ομιλίες & Κείμενα

Διεθνές Συνέδριο

"εκ βαθέων"

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ